Política
Tribunal Suprem
Foto: Tribunal Suprem | Flickr
Sentència

El Suprem anul·la la subvenció del govern espanyol de 30 milions a dit a CEOE, Cepyme i UGT

Temps de lectura: 3 minuts
Tribunal Suprem
Foto: Tribunal Suprem | Flickr

El Tribunal Suprem ha decidit anul·lar el Reial Decret 1027/2022 aprovat pel Govern espanyol l'any 2022 pel qual va regular la concessió directa de subvencions per a la digitalització del sector productiu, per una quantia total màxima de 30,6 milions d'euros, que van ser concedides sense convocatòria pública a les patronals CEOE i Cepyme i el sindicat UGT.

Per què és important? El Tribunal Suprem dona així la raó a la patronal catalana Conpymes, que va néixer l'any 2021 i des de llavors intenta demostrar que compta amb la representativitat suficient per ser inclosa en el diàleg social i que té posicionaments que en alguns casos s'aproximen més als dels sindicats que als de CEOE i Cepyme.

  • Aquesta organització va presentar un recurs davant del Suprem atesa l'arbitrarietat que li semblava que aquestes subvencions s'haguessin concedit sense concurs.

En detall: En concret, el Suprem anul·la el Real Decret perquè "ja no es donaven les circumstàncies excepcionals derivades de la pandèmia o la guerra a Ucraïna que justifiquessin la concessió d'aquestes quanties a dit i sense concurs".

  • L'Alt Tribunal entén que "no té justificació en un moment en què ja es dona un desenvolupament ordinari de les activitats ciutadanes". 
  • Així, la situació ara és ben diferent de la de desembre del 2020, quan l'Executiu va aprovar una primera concessió directa de subvencions a aquests mateixos agents socials per la mateixa quantia. Aquest procés ja va derivar en un recurs davant el Suprem, però llavors el tribunal sí que va considerar que en plena pandèmia no era factible aplicar un altre procediment. 

Què diuen? "És important per a les pymes perquè això demostra l'anomalia que hi ha a Espanya", diu José María Torres García, president de Conpymes, en declaracions a 'El Mundo'. 

  • "Es reconeix que s'ha concedit a dit una subvenció que s'hauria d'haver concedit per concurrència competitiva", diu el president. "El que està dient el Suprem és que la resta d'organitzacions que no estem a CEOE podem concórrer també a aquests fons perquè fins ara hi havia una discriminació, i això està relacionat amb el recurs contenciós administratiu que presentem davant l'Audiència perquè s'acabi amb 'la representativitat per la gràcia de déu' que té la CEOE sense que hi hagi un reglament”.
  • La sentència del Suprem considera, a més, que els 30 milions d'euros concedits sí que tenen un impacte significatiu en l'activitat econòmica.
  • La Sala també veu evident que encara que pugui ser notori les dues organitzacions empresarials i l'organització sindical beneficiària de la subvenció són representatives i també que "no són els únics interlocutors socials", de manera que l'atribució de "posició única manca de justificació".