Política
El president de Castella la Manxa amb els tres presidents autònomics del PP
Foto: El president de Castella la Manxa amb els tres presidents autònomics del PP
Amnistia

Page es conjura amb els barons del PP i tensa el PSOE: "Estan a punt d'extradir-me"

Temps de lectura: 3 minuts
El president de Castella la Manxa amb els tres presidents autònomics del PP
Foto: El president de Castella la Manxa amb els tres presidents autònomics del PP

Nova crisi dins del PSOE. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, tensa la relació amb el seu partit després de criticar l'amnistia i conversar en públic amb diferents barons del PP. 

Per què és important? García-Page ha estat molt crític amb el PSOE i l'aplicació de la llei d'amnistia. El socialista ha considerat que el seu partit es troba "a l'extraradi de la Constitució, a punt de trepitjar la frontera constitucional" després dels últims pactes del govern de Pedro Sánchez amb l'independentisme. 

Situació actual: El president de Castella la Manxa s'ha deixat enregistrar parlant públicament amb els presidents de les comunitats autònomes del PP. Una trobada informal a Madrid dins de la celebració de Fitur. 

  • La foto farà mal a Ferraz i, encara més, les paraules que ha compartit el president socialista amb els principals barons populars: el president d'Andalusia, Juan Moreno Bonilla (PP); el del País Valencià, Carlos Mazón; i el de Múrcia, Fernando López Miras. 
  • En paraules del president valencià, la rotllana entre els presidents populars i el del PSOE es pot denominar com la "conjura de Fitur" i assegura que aquesta petita reunió improvisada estava formada pels representants de les autonomies "objectivament pitjor tractades". 

Què han dit? La conversa, de no més de deu minuts, s'ha produït davant dels mitjans de comunicació. Les càmeres han enregistrat a la perfecció el que els quatre presidents autonòmics es deien. 

  • "A mi m'estan a punt d'extradir-me" ha confessat el socialista als presidents populars. Una clara referència al fet que el seu discurs va en una direcció totalment contrària a la direcció del PSOE. 
  • Entre rialles, el president valencià li ha contestat: "Però no passa res, després et donen l'amnistia". 
  • García-Page ha contestat en un to més seriós: "Això em van dir l'altre dia en una reunió. Dic 'seran fills de...'", conclou Page. 
  • Una resposta que el president de Múrcia afegeix: "Tu els tens nerviosos tot el dia". 
  • Finalment, Page conclou la conversa informal revelant la seva situació dins del PSOE després dels pactes amb els independentistes i la llei d'amnistia: "Jo pateixo que no t'ho pots imaginar. El que ha fet el PSOE és d'una tensió màxima. Fer fora tot Déu que se li oposa".

En profunditat: Tot i això, la majoria del temps de la conversa s'ha parlat sobre el finançament de les autonomies, on els quatre presidents han coincidit en reclamar conjuntament els 3.000 milions d'euros que necessitarien per no rebre de l'Estat menys del que els correspon. 

  • García-Page ha estat molt crític amb el govern central del seu mateix color, una nova discrepància entre l'executiu de Sánchez i el de la comunitat socialista.
  • El context d'aquest acord parlat ve donat després que la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) hagi proposat crear un fons complementari d'uns 3.000 milions d'euros anuals aportats completament amb recursos de l'Estat per anivellar el finançament de les quatre comunitats autònomes. 
  • Si s'optés per la màxima anivellació, i per tant el màxim cost, s'assolirien els 3.277 milions d'euros repartits de la manera següent: 1.409 milions per a Andalusia, 1.148 per al País Valencià, 405 per a Múrcia i 315 per a Castella-la Manxa.