Política
Imatge de la placa de la façana de la seu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a Madrid
Foto: Imatge de la placa de la façana de la seu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a Madrid | EFE/ Rodrigo Jiménez
CGPJ

Brussel·les intervé i cita PSOE i PP per intentar desbloquejar el CGPJ

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge de la placa de la façana de la seu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a Madrid
Foto: Imatge de la placa de la façana de la seu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a Madrid | EFE/ Rodrigo Jiménez

El comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders, ha acceptat aquest divendres participar en un "diàleg estructurat" per desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Per què és important? El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha complert ja un mandat complet de cinc anys en funcions immers en una crisi institucional sense precedents.

Situació actual: La Comissió Europa ha enviat una carta al ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, i el vicesecretari d'Institucional del PP, Esteban González Pons, per convocar-los a una reunió dimecres a Brussel·les.

  • El comissari proposa que la primera cita tingui lloc dimecres 31 de gener a la tarda a Brussel·les.
  • A la mateixa carta, el comissari "accepta implicar-se en un diàleg entre ambdós", per mirar de desbloquejar la situació del poder judicial.

D'on venim? Divendres 22 de desembre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, van arribar a un acord per tirar endavant la renovació del Poder Judicial.

  • Sánchez i Feijóo pactaven que la Comissió Europea actuï com a mediador en les negociacions del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
  • El popular proposava representants europeus perquè supervisin les negociacions i l'acord per renovar el CGPJ que tinguin perfils independents per així poder canviar la llei que regula el sistema d'elecció dels integrants de l'òrgan de govern dels jutges.

Context: Fa cinc anys que l'òrgan es troba caducat pel bloqueig polític i segueix representant a la majoria absoluta del PP de Mariano Rajoy de 2013.

  • PSOE i PP s'acusen mútuament de bloquejar la renovació per interessos partidistes.
  • La negociació entre el PP i el PSOE és necessària, perquè cal una majoria àmplia del Congrés i del Senat per triar els magistrats del màxim òrgan de govern dels jutges.
Categoria: Política