Política
Protestes independentistes a l'aeroport de Barcelona
Foto: Protestes independentistes a l'aeroport de Barcelona | EFE
Tribunals

García-Castellón prorroga sis mesos més la investigació del cas Tsunami

Actualitzat: Dilluns, 29 de gener de 2024. 16:06
Temps de lectura: 2 minuts
Protestes independentistes a l'aeroport de Barcelona
Foto: Protestes independentistes a l'aeroport de Barcelona | EFE

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha decidit aquest dilluns prorrogar sis mesos més la investigació sobre el cas Tsunami. 

Per què és important? La decisió del magistrat arriba poques hores abans que al Congrés dels Diputats se celebri el debat definitiu de la llei d'amnistia. PSOE, Junts i ERC segueixen negociant la nova llei. 

Què en sabem? García-Castellón prorroga sis mesos les investigacions del cas Tsunami. D'aquesta manera, el jutge manté les investigacions contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, la dirigent d'ERC Marta Rovira i deu encausats més per terrorisme. 

El motiu: El magistrat diu que necessita prorrogar la investigació perquè està pendent que l'Audiència Nacional resolgui els recursos que va presentar la Fiscalia, que assegura que en la causa no hi ha indicis del delicte de terrorisme i descarta la culpabilitat de Puigdemont i Rovira. 

En detall: Segons les informacions de les negociacions, la llei d'amnistia hauria de perdonar els encausats per terrorisme excepte quan "de manera manifesta i amb intenció directa hagin causat violacions greus de drets humans", és a dir, homicidi o tortura.

  • D'aquesta manera, quedarien amnistiades les persones assenyalades en els procediments judicials relacionats als CDR i a Tsunami Democràtic.
  • Però la causa del Tsunami és una de les que podrien quedar fora de l'aplicació de la llei d'amnistia, ja que el jutge García-Castellón insisteix en el delicte de terrorisme. A més, el magistrat està intentant acreditar lesions greus als policies que suposarien una vulneració als drets humans. 

Previsions: Aquest dimarts, el Congrés acollirà el debat sobre la llei d'amnistia. 

  • La llei d'amnistia està redactada perquè totes les accions comeses entre l'1 de gener de 2012 i el 13 de novembre de 2023 durant el procés independentista a Catalunya quedin impunes.
  • Tot i això, Junts ja va avisar que mantindrà obertes les negociacions amb el govern espanyol per aconseguir "blindar" encara més la llei.

Context: García-Castellón va reactivar la causa el passat mes de novembre, quan va imputar a Puigdemont, Rovira i 10 persones més un delicte de terrorisme. 

  • L'independentisme en bloc i el PSOE han criticat durament al magistrat en considerar que les seves accions estan destinades més a fer de polític que no pas de jutge.