Política
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | EFE
Cas Volhov

Un jutge segueix implicant Puigdemont amb Rússia i prorroga la investigació

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | EFE

El jutge responsable del cas Volhov ha prorrogat la investigació que vincula l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont amb una suposada trama russa que ajudaria a assolir la independència de Catalunya. 

Per què és important? L'any 2017 Carles Puigdemont va fugir a l'exili després de celebrar-se el referèndum de l'1-O. Una investigació apunta que l'expresident estaria relacionat amb persones d'origen rus amb la finalitat d'ajudar a aconseguir la independència catalana. 

Què en sabem? El titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha prorrogat la investigació del cas Volhov. El magistrat manté com a investigats el cap del gabinet de Puigdemont, Josep Lluís Alay; l'exdirigent de Convergència, Víctor Terradellas; i Jaume Cabaní, informàtic a qui se l'investiga per organitzar l'estructura de Waterloo. 

  • El jutge no pot imputar Puigdemont perquè és aforat, ja que és diputat al Parlament Europeu.
  • Aguirre ha prorrogat la investigació sis mesos més perquè assegura que hi ha diligències pendents. 

En detall: El magistrat assegura que en la documentació que ha recopilat ha trobat dades que identifiquen persones i confirmarien les relacions entre els investigats i persones amb nacionalitat russa, alemanya o italiana. 

  • Aguirre apunta que aquestes persones ocupaven càrrecs diplomàtics o tenien relacions amb els serveis russos secrets, partits polítics d'extrema dreta alemanya o italiana. 
  • Segons la investigació, aquestes connexions tindrien l'objectiu d'establir relacions d'influència política i econòmica si Catalunya s'acabava independitzant. 

D'on venim: Les investigacions que ha recopilat el jutge Aguirre apunten que l'oficina de Puigdemont va mantenir una reunió el 26 d'octubre de 2017 a la Generalitat amb dos ciutadans russos. La reunió va ser organitzada per Víctor Terradellas. 

  • Segons el magistrat, Terradellas va ser substituït per Alay, qui va seguir ocupant-se de mantenir una connexió amb Rússia i amb finalitats il·legals. 
  • En el mòbil de Terradellas es va descobrir una gravació de l'any 2018 amb l’exdirigerent de Convergència, Davíd Madí, i una altra amb l’exconseller d’ERC, Xavier Vendrell, on assegurava que el president Puigdemont “es va cagar a les calces” quan va dir-li que hi havia un grup que podria portar-li “10.000 soldats russos” si els permetia fer negocis amb criptomonedes. Per aquesta expressió es van detenir una vintena d’empresaris.