Política
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont
Foto: L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont | EFE/ David Borrat
Amnistia

El fiscal del Suprem s'oposa a investigar Puigdemont per terrorisme

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont
Foto: L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont | EFE/ David Borrat

El fiscal del Tribunal Suprem descarta obrir una investigació per possibles delictes de terrorisme contra l'expresident Carles Puigdemont. 

Per què és important? El jutge de l'Audiència Nacional que instrueix la causa de Tsunami Democràtic, Manuel García Castellón, intenta excloure a Puigdemont de l'amnistia i ha reobert la causa del moviment independentista on es pot relacionar el líder polític amb terrorisme. 

Què en sabem? El fiscal del Tribunal Suprem, Álvaro Redondo, s'oposa a obrir una investigació contra Carles Puigdemont per possibles delictes de terrorisme a la causa de Tsunami Democràtic. 

  • Segons avança El Confidencial, el fiscal ha redactat un informe on apunta que no existeixen indicis suficients contra el líder de Junts. A més, apunta que els fets que investiga García Castellón corresponen a desordres públics greus i no terrorisme. 
  • L'informe a favor de Puigdemont no és vinculant a la Sala del Penal, que ara haurà de decidir si segueix el criteri del fiscal o obra una causa en contra d'aquest argument. 

Context: El passat mes de novembre, quan el jutge García Castellón va reobrir la causa contra Puigdemont, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ja va apuntar que no hi havia suficients indicis per relacionar l'expresident i la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, amb terrorisme. 

En detall: La Fiscalia, considerada conservadora, no veu delictes de terrorisme en les accions impulsades per Tsunami Democràtic. A més, no veu cap connexió entre el moviment de reacció de la sentència del procés i Puigdemont. 

  • A més, apunten que no hi ha cap prova que Tsunami Democràtic sigui una organització o grup criminal, i menys de caràcter terrorista. 

En profunditat: Aquestes causes han provocat que no s'hagi aprovat la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats, ja que Junts vol incloure els casos de terrorisme dins de la normativa. 

D'on venim: En canvi, el magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón no comparteix el mateix discurs que les fiscals. Segons el jutge, Puigdemont seria un dels màxims responsables de l'organització de Tsunami Democràtic, juntament amb Rovira, i veu indicis de terrorisme. 

  • García Castellón diu que existeixen indicis on es pot provar la participació i planificació de Puigdemont i Rovira amb les accions realitzades per Tsunami.