Política
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | @govern | X
Referèndum

Aragonès ajorna la taula de diàleg pel referèndum i culpa a l'oposició

Temps de lectura: 2 minuts
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | @govern | X

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha decidit deixar de banda, de moment, la taula de diàleg amb els partits catalans per les "maniobres a curt termini" d'algun grup de l'oposició, que dificultarien el consens sobre una proposta perquè Catalunya pugui celebrar un referèndum acordat. 

Per què és important? L'octubre passat, Aragonès va rebre un informe d'experts sobre com plantejar un "acord de claredat" a la canadenca per poder organitzar un referèndum d'autodeterminació pactat amb l'Estat. Va ser llavors quan el president va anunciar la seva intenció de convocar una "taula de partits catalans" després de la investidura de Pedro Sánchez.

En detall: Ara, Aragonès ha admès que la iniciativa queda aparcada, ja que "no hi ha un clima propici" perquè la reunió serveixi per articular una proposta consensuada a traslladar al govern espanyol. 

  • Junts ha deixat clar que no recolza la idea d'un "acord de claredat" i el PSC sosté que la taula de partits catalans ha de servir per abordar qüestions més urgents, com ara la sequera o l'educació, i no per tractar assumptes políticament més controvertits, com el referèndum. 
  • Només ERC i En Comú Podem s'hi mostren d'acord. 

Què diu? "No hi haurà data si no hi ha continguts", ha advertit Aragonès. "Hi ha una proposta per part meva, que és l'acord de claredat. Les altres formacions polítiques tenen l'oportunitat de formular propostes, i de moment no n'hi ha."

  • A més, ha afegit que "una taula de partits ha de servir per avançar. I en aquests moments, veient maniobres a curt termini que s'estan produint, hi hauria el risc que tirés enrere".
  • "No posaré nom i cognoms, però crec que és evident", ha sentenciat el president, referint-se al 'no' de Junts a la llei d'amnistia. "Només cal veure què passa les últimes setmanes i mesos. Allò que era impossible passa a ser possible, i en allò que estava blindat i no calia fer cap esmena, acaba havent-hi esmenes a última hora”, continua. 

A la pràctica: Pere Aragonès diu que convocarà la taula de partits quan sàpiga que servirà per avançar en la resolució del conflicte polític. 

  • Afirma també que és només ERC qui "fa temps que hi és" posant sobre la taula "solucions" com els indults, l'eliminació del delicte de sedició o, ara, el referèndum pactat.
Categoria: Política