Política
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska
Foto: El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska | @interiorgob | X
Interior

Marlaska, a la corda fluixa: crítiques pel ministre que acumula més polèmiques

Temps de lectura: 3 minuts
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska
Foto: El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska | @interiorgob | X

El ministre Fernando Grande-Marlaska no para d'acumular crítiques d'ençà que està al capdavant d'Interior. El socialista ha anat esquivant totes les polèmiques i es manté al capdavant d'una de les carteres amb més pes de l'executiu espanyol.

Per què és important? La mort de dos guàrdies civils a Barbate (Cadis), envestits per una narcollanxa, ha fet evident la falta de mitjans per lluitar contra els narcos a l'estret de Gibraltar. 

D'on venim: Aquest diumenge s'han celebrat els funerals dels dos guàrdies civils morts en el port de Barbate el passat divendres. La viuda de l'agent David Pérez Carracedo ha negat que el ministre Marlaska col·loqués una medalla de condecoració al fèretre del seu marit. 

  • Una polèmica més en l'historial del ministre socialista, un dels homes fort de Pedro Sánchez, que malgrat totes les crítiques i males gestions al capdavant d'Interior, manté la seva cartera després de sis anys. 

En detall: La tensió que es va viure durant el funeral d'un dels agents morts en el tràgic accident a Barbate ha fet saltar, de nou, totes les alarmes i situa a Marlaska a la corda fluixa. Les crítiques per la seva mala gestió per combatre el narcotràfic a la zona i la plantada d'una de les viudes durant el funeral centren totes les mirades en la feina i en el perfil de Marlaska. 

  • Fa un any i mig, el ministre d'Interior va desactivar la unitat d'elit creada per lluitar contra els clans de drogues a la zona de l'Estret de Gibraltar. Una decisió molt polèmica, ja que la zona s'ha convertit en una de les més freqüentades pel narcotràfic en tot l'estat espanyol. 
  • Marlaska sempre ha defensat que des del seu ministeri ja es destinen suficients mitjans per fer front al narcotràfic i que els agents de la policia tenen tots els recursos necessaris per treballar de la manera més segura i professional.

Context: Aquesta nova crisi és l'enèsima que té com a protagonista el polèmic ministre socialista. La mort dels dos agents se suma a la tragèdia de la tanca de Melilla l'any 2022, al cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos, el càstig a guàrdies civils que van criticar la llei d'amnistia o les devolucions de menors des de Ceuta al Marroc l'any 2021. 

  • Malgrat les polèmiques de Marlaska, el president del govern espanyol segueix mantenint-lo al capdavant d'Interior. Ja fa sis anys que Marlaska va ser escollit per ser el responsable de la cartera i, malgrat les crítiques i les situacions de tensió, Sánchez mai s'ha plantejat apartar-lo de l'executiu espanyol. 
  • A més, Marlaska tampoc s'ha plantejat presentar la seva dimissió malgrat totes les polèmiques que han anat lligades a les seves decisions i al seu ministeri.