Política
Félix Bolaños, ministre de la Presidència i de Justícia
Foto: Félix Bolaños, ministre de la Presidència i de Justícia | Ministerio de la Presidencia
Amnistia

El govern espanyol dona per fet l'acord d'amnistia i es reconcilia amb Junts

Temps de lectura: 2 minuts
Félix Bolaños, ministre de la Presidència i de Justícia
Foto: Félix Bolaños, ministre de la Presidència i de Justícia | Ministerio de la Presidencia

El govern espanyol té com a objectiu aprovar la llei d'amnistia. Sembla que les negociacions amb l'independentisme han reconciliat els socis d'investidura malgrat la primera negativa de Junts a la normativa. 

Per què és important? La llei d'amnistia no va tirar endavant al Congrés dels Diputats després que Junts hi votés en contra perquè considerava que deixava fora a moltes persones acusades, per exemple, de terrorisme. 

Context: Tot i pactar una llei entre PSOE i les forces independentistes catalanes, la normativa no va tirar endavant perquè els socialistes van rebutjar les esmenes presentades per Junts. 

  • El partit de Carles Puigdemont ja va avisar que si no s'aprovava l'amnistia que ells proposaven farien caure el govern presidit per Pedro Sánchez. 

Situació actual: Quan falta una setmana perquè acabi el termini per tancar el text de la llei d'amnistia, el govern espanyol assegura que hi haurà acord i, per tant, que la normativa tirarà endavant. 

  • Així ho ha confirmat en una entrevista a RAC 1 el ministre de la Presidència, Justícia i relacions amb les Corts, Félix Bolaños, que ha dit que no té "cap dubte" que hi haurà llei d'amnistia. 
  • Bolaños ha recordat que l'executiu espanyol i els partits independentistes "compartim un objectiu, que és que siguem capaços d'aprovar una llei que cobreixi tothom que va estar involucrat en el procés i que s'acabin els procediments judicials que tenen, per poder obrir una nova etapa a Catalunya. I no tinc cap dubte que hi haurà acord". 

Què diu? El ministre ha volgut mantenir la discreció sobre les negociacions i no ha avançat cap mena de detalls: "Quan hi hagi acord, el farem públic".

  • Bolaños ha assegurat que l'objectiu principal del govern espanyol és que la llei d'amnistia "sigui impecable" perquè reconeix que serà "molt atacada per la dreta". És per això que ha confessat que s'ha estudiat molt amb experts en dret penal, constitucional i europeu.
  • A més, ha verbalitzat una de les frases que Junts tenia com a missió: "No deixa ningú fora. Està feta amb el propòsit de cobrir-los a tots", ha confessat. 

Per acabar: El ministre ha atacat durament al PP i ha acusat el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, de mentir: "El PP només tenia un tema d'oposició: els indults, el terrorisme, l'amnistia... I era mentida. Ara ja sabem què pensa el senyor Feijóo". 

  • Sobre l'oferta del PP d'indultar Puigdemont, Bolaños diu que "és només la punta de l'iceberg" perquè ha insinuat que els populars devien oferir més coses a Junts per tal d'investir Feijóo.