Política
La vucepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz
Foto: La vucepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz | Flickr
IVA

La nova amenaça de Yolanda Díaz: apujar l'IVA de la sanitat i educació privades

Temps de lectura: 2 minuts
La vucepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz
Foto: La vucepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz | Flickr

La vicepresidenta segona i ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha reclamat al PSOE en el marc de la negociació per als Pressupostos del 2024 acabar amb les "injustícies fiscals" com l'exempció de l'IVA que tenen l'educació i la sanitat privada.

Què diu? Yolanda Díaz demana licitar al 21% l'IVA dels dos serveis, que fins ara estaven al 0%.

  • "Estem finançant d'alguna manera l'assistència a les escoles privades", ha assegurat la ministra. "No estic parlant de l'escola concertada. I per què la sanitat privada a Espanya tributa al 0%? És això just?", denuncia Díaz, en declaracions a Efe. 
  • Els càlculs econòmics apunten que aquesta mesura suposaria un increment de més de 3.000 milions per a les arques públiques.
  • "Volem democràcia econòmica en matèria d'ingressos públics", ha afirmat la vicepresidenta, que també defensa que els béns de luxe han de tenir una imposició més alta i que en una situació d'emergència climàtica no té sentit que els bitllets d'avió per a trajectes internacionals estiguin exempts d'IVA.
  • Aquestes circumstàncies, diu, suposen un repartiment injust de la riquesa en una societat encara desigual en què "la mitjana salarial és de 1.545 euros al mes bruts".

En profunditat: Díaz ha reconegut que les discrepàncies amb els socialistes en matèria fiscal són profundes en algun cas, com pel que fa a suavitzar l'impost a les grans energètiques permetent que es dedueixin de la quota inversions estratègiques.

  • Aquest darrer és un gravamen temporal que PSOE i Sumar s'han compromès a fer permanent, com el de la banca, encara que el seu futur disseny genera friccions entre els socis de govern.

Per acabar: Així, la vicepresidenta està negociant amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, diversos aspectes per apujar la recaptació i un dels seus nous objectius són la sanitat i l'educació privada.