Política
Carles Puigdemont i Federico Jiménez Losantos
Foto: Carles Puigdemont i Federico Jiménez Losantos | Consell de la República / esRadio
Tribunals

Anul·lada una multa contra Losantos per haver amenaçat Alemanya quan va alliberar Puigdemont

Temps de lectura: 2 minuts
Carles Puigdemont i Federico Jiménez Losantos
Foto: Carles Puigdemont i Federico Jiménez Losantos | Consell de la República / esRadio

L'Audiència Nacional ha anul·lat la multa de 17.000 euros que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va imposar al grup de comunicació Libertad Digital per diversos comentaris de Federico Jiménez Losantos durant el seu programa matinal a l'emissora esRadio. 

Per què és important? Aquestes intervencions de Losantos van ser molt polèmiques perquè anaven dirigides contra els alemanys i es van produir just després que un tribunal d'aquell país deixés en llibertat Carles Puigdemont. El periodista va proposar fer "esclatar cervesaries" a Alemanya. 

Què en sabem? Els jutges donen la raó al locutor i consideren que les seves paraules van poder ser "exagerades" però que no es poden considerar una incitació a l'odi contra la població alemanya i que ha de prevaler la llibertat d'expressió. 

D'on venim? Jiménez Losantos va fer aquests comentaris el 6 d'abril de 2018 en un dels seus editorials radiofònics.

  • “La bufetada que va donar ahir la Unió Europea a Espanya no li ha donat ningú”, va dir el periodista l'endemà que el tribunal alemany de Schleswig-Holstein decidís alliberar Carles Puigdemont, detingut una setmana abans.
  • La decisió dels jutges alemanys no van agradar gens ni mica al locutor, que va anar pujant el to de la intervenció fins a fer una proposta perquè "Alemanya sàpiga que a Espanya no se'l perdonarà". 
  • Jiménez Losantos va proposar una acció: "Començar a fer esclatar cerveseries” a Baviera. 
  • D'aquestes paraules se'n va derivar una sanció de 17.000 euros per haver infringit l'article 4.2 de la Llei General de Comunicació Audiovisual. 
  • Posteriorment, l'empresa que presideix el mateix Losantos va recórrer la multa davant l'Audiència Nacional. 

Què diu? En relació a les declaracions del periodista, la sentència diu que "per molt exagerades que es considerin o molt desafortunades, estan dins de la llibertat d'opinió d'un periodista i constitueixen una crítica a una situació molt concreta i determinada que s´ha exposat a través de frases que no es poden catalogar d'injurioses o ultratjants". 

Reacció. Després de conèixer-se la notícia, Puigdemont ha fet una publicació a través de la xarxa social X (abans Twitter). 

  • El tribunal que ens persegueix per terrorisme per les manifestacions ciutadanes del Tsunami Democràtic acaba de perdonar una multa al líder de la dreta radiofònica espanyola -a que els jutges escolten cada dia- que proposava que esclatessin cerveseries a Alemanya quan em van alliberar de la presó", ha escrit el president a l'exili.