Política
Manifestants al Prat
Foto: Manifestants al Prat | Wikimedia Commons
Tribunals

Suïssa dubta de García-Castellón i la seva investigació per terrorisme a Tsunami

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestants al Prat
Foto: Manifestants al Prat | Wikimedia Commons

La justícia suïssa ha denegat novament la petició del jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, que demanava informació per localitzar la secretària general d'ERC, Marta Rovira, principal imputada de Tsunami Democràtic. 

Per què és important? El jutge García-Castellón va reactivar la causa de Tsunami Democràtic en plenes negociacions per l'amnistia i ho va fer imputant a Puigdemont, Rovira i 10 persones més un delicte de terrorisme. 

En detall: Les autoritats suïsses adverteixen del possible "caràcter polític" de la investigació, i expressament demanen al jutge que els "ampliï informació" sobre la llei d'amnistia i les conseqüències d'aquesta llei en els membres de Tsunami. 

  • En concret, Suïssa considera que "no està clara" la participació de Marta Rovira a la plataforma i constata que la causa es pot veure afectada per la llei d'amnistia.
  • L'Oficina Federal de Justícia del país també es nega a informar sobre el suposat compte bancari que s'hauria fet servir per finançar les mobilitzacions de protesta del Procés, algunes d'elles violentes, que va organitzar Tsunami Democràtic el 2019. Les autoritats recorden que ja van denegar aquesta petició anteriorment després de no veure indicis de terrorisme.

Sobre això, la justícia suïssa diu no entendre per què el magistrat espanyol, que investiga els disturbis després de la sentència del Procés, sol·licita el parador de Rovira, exiliada a Suïssa el 2018, ja que aquesta mesura es podria dur a terme "mitjançant el procediment simplificat de cooperació judicial".

  • Tampoc no entén "la finalitat amb què es persegueix aquesta localització", segons avança El País. 

Què esperar? La justícia suïssa fa referència a la llei d'amnistia que està tramitant el Congrés dels Diputats, per la qual diu que s'ha assabentat per la premsa.

  • Demana també al Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional que ampliï la informació sobre això i consideri convenient que expliqui les possibles conseqüències de la llei sobre la mateixa Rovira i sobre els implicats en la causa de Tsunami Democràtic.
  • A més, demana més detalls per saber la relació exacta entre Marta Rovira i les manifestacions als dos aeroports del Prat i Barajas: "És important destacar la implicació precisa de la senyora Rovira en aquestes manifestacions", conclouen les autoritats.