Política
Isabel Díaz Ayuso, en una imatge d'arxiu
Foto: Isabel Díaz Ayuso, en una imatge d'arxiu | EFE
Cas Koldo

El cas Koldo, la venjança d'Ayuso al PSOE per les denúncies a les mascaretes del seu germà

Temps de lectura: 3 minuts
Isabel Díaz Ayuso, en una imatge d'arxiu
Foto: Isabel Díaz Ayuso, en una imatge d'arxiu | EFE

El secretari general del PP de Madrid i número dos d'Isabel Díaz Ayuso, Alfonso Serrano, ha afirmat que va ser el seu partit qui va presentar davant la Fiscalia Anticorrupció el març del 2022 la primera denúncia que ha culminat amb la detenció de Koldo García, exassessor de l'exministre socialista José Luis Ábalos, pel presumpte cobrament de comissions per la compra de mascaretes en pandèmia.

Context: El febrer del 2022, Anticorrupció obria, després de les denúncies de Más Madrid, PSOE i Podemos, una investigació contra el germà d'Isabel Díaz Ayuso per un suposat cobrament fraudulent d'una comissió de 55.000 euros d'un contracte per al subministrament de mascaretes a la Comunitat de Madrid durant la pandèmia.

  • Un dia més tard, després d'una guerra interna al partit, el cas va acabar amb la dimissió del president nacional del PP, Pablo Casado, després de les acusacions creuades amb Ayuso sobre corrupció i espionatge i després de perdre tot el suport del seu partit.
  • Davant d'aquest escenari, el PP de Madrid va decidir arrencar una investigació dels contractes del govern central de l'etapa Covid.
  • Aquesta investigació va acabar amb la demanda contra una dotzena de contractes per valor de 326 milions d'euros. Especialment, contra tres, amb una atribució de 40 milions, adjudicats a l'empresa Solucions de Gestió i Suport a l'Empresa, que han acabat amb la detenció de Koldo García Izaguirre, assessor de l'exministre José Luis Ábalos, i Víctor de Aldama, president del Zamora C. F. i associat a la companyia.

En detall: Fonts del PP reconeixen al diari 'El Mundo' que l'escorcoll a Tomás Díaz Ayuso va ser "el detonant" perquè la maquinària popular es posés a funcionar a la recerca d'irregularitats en l'adjudicació dels contractes de Moncloa.

  • "Nosaltres no preteníem entrar en aquest terreny, però com que l'esquerra es va dedicar a atacar-nos amb un cas arxivat per la Justícia vam decidir investigar", detallen. "Sí, va ser la nostra venjança", diuen des del PP de Madrid.
  • El número dos d'Isabel Díaz Ayuso ha afirmat avui en una entrevista a Onda Cero que aquest no és aquest no és el 'Cas Koldo', sinó que “és el cas Ábalos de què tothom venia parlant” i ha afegit que, “si el PSOE i el president Sánchez no ho atura a temps, podria arribar a ser el cas Sánchez”.

Situació actual: El jutge de l'Audiència Nacional ha deixat aquest matí en llibertat a Koldo García, detingut ahir, després que l'antic col·laborador del socialista s'hagi negat a declarar davant de l'instructor. 

Per acabar: Les sospites del PP de Madrid contra el subministrament de material sanitari que ha portat a la detenció de l'assessor d'Ábalos després de la denúncia dels populars van començar perquè l'any 2019 la companyia Solucions de Gestió i Suport a l'Empresa havia facturat zero euros, just abans de rebre l'adjudicació dels contractes de la Covid.

  • A més, comptava amb vincles comercials amb països africans, però en cap moment amb la Xina, i es dedicava a assessorament tècnic en matèria d'energia, aigua i infraestructures agrícoles, sense relació amb el sector sanitari: "A banda del preu de les mascaretes i de facturar zero euros l'any anterior, vam veure connexions sospitoses perquè es tractava d'una persona com Koldo García, sense capacitat per adjudicar contractes milionaris", explica Alfonso Serrano.