Política
L'exministre del PSOE José Luis Ábalos
Foto: L'exministre del PSOE José Luis Ábalos | Flickr
Detenció

Detingut un assessor de l'exministre Ábalos per corrupció en la compra de mascaretes

Temps de lectura: 2 minuts
L'exministre del PSOE José Luis Ábalos
Foto: L'exministre del PSOE José Luis Ábalos | Flickr

La Guàrdia Civil ha detingut un assessor de l'exministre socialista José Luis Ábalos per una presumpta trama de corrupció en la compra de mascaretes. 

Què en sabem? Els agents de la policia han detingut Koldo García Izaguirre, mà dreta de l'exministre Ábalos quan ostentava la cartera de Transports, per un presumpte frau en la compra de mascaretes durant la pandèmia de la covid. 

  • Segons ha avançat El Confidencial, les ordres les ha donat un jutjat de Madrid que investiga la possible trama de corrupció en l'adquisició del govern espanyol i altres comunitats autònomes de material de protecció sanitari. 

En detall: S'investiga si els Ministeris d'Interior, Foment i els governs autònoms de Canàries i les Illes Balears, van adquirir il·lícitament el material per un valor de 53 milions d'euros. Segons les primeres informacions, les detencions s'haurien produït per la suposada vinculació en el cobrament de suborns en adjudicacions de mascaretes en els pitjors mesos de la pandèmia. 

  • També estan implicats en la trama Adif, Puertos del Estado i la Secretaria d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior. 
  • En total aquest dimecres hi ha hagut 14 detencions en la denominada operació 'Delorme'. Els delictes que se'ls atribueixen són suborn, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i organització criminal.
  • S'han produït diferents registres a les províncies de Madrid, Alacant, Múrcia, Lleó, Alava, Biscaia, Saragossa i Càceres. 

En profunditat: Koldo García Izaguirre va ser nomenat per Ábalos com a conseller de Renfe Mercaderies durant l'etapa del socialista al capdavant del Ministeri de Transport del govern de Pedro Sánchez. A més, Ábalos també era secretari d'Organització del PSOE en el moment que s'hauria produït la suposada trama de corrupció. 

  • Entre els detinguts també hi ha Joseba García, germà de Koldo. Joseba regentaria una petita empresa de reformes i hauria ingressat presumptament pagaments de les comissions als comptes del seu germà, segons apunten fonts de la investigació.