Política
José Luis Ábalos al Congrés dels Diputats
Foto: José Luis Ábalos al Congrés dels Diputats
Cas Koldo

El jutge assenyala Ábalos com a "intermediari" de la trama del cas Koldo

Temps de lectura: 2 minuts
José Luis Ábalos al Congrés dels Diputats
Foto: José Luis Ábalos al Congrés dels Diputats

La justícia considera que l'exministre de Transports José Luis Ábalos hauria estat un dels intermediaris del cas Koldo, la trama investigada per la compravenda fraudulenta de material sanitari durant la pandèmia. 

Per què és important? Ábalos està al centre de l'huracà. L'exministre, apartat pel seu partit i expulsat al Grup Mixt, defensa la seva innocència i assegura que no té cap implicació amb el cas Koldo. La Guàrdia Civil i la justícia l'assenyalen com a "intermediari" en la presumpta trama corrupta. 

Què en sabem? El jutge que investiga el cas Koldo titlla al diputat Ábalos com a "intermediari" en la trama corrupta. A més, la justícia assegura que l'exministre hauria estat coneixedor de la trama abans que esclatés. 

  • Així ho apunta un informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) que forma part del sumari de la investigació. 

Què diu? Segons l'informe, la Guàrdia Civil va enxampar Ábalos fent d'"intermediari" en la trama del cas Koldo. Es va reunir amb diferents investigats de la trama. El jutge va autoritzar una sèrie d'intervencions telefòniques als principals investigats.

  • Segons el document policial, el tema central de conversa entre els implicats de la trama va ser l'expedient balear. 
  • "L'observació de les comunicacions i l'activitat operativa han permès concloure que aquests intermediaris serien José Luis Ábalos i Jacobo Pombo", apunta el jutge Ismael Moreno en una interlocutòria. 

En detall: Segons la interlocutòria, el 2 de desembre de 2023, Koldo García va afirmar que "havia comentat" l'expedient balear a l'"exministeri on treballava abans", havent obtingut com a resposta que aquest assumpte "no té recorregut jurídic cap".

  • Cinc dies després, el 7 de desembre, García va indicar Juan Carlos Cueto, principal capitost de la trama i propietari de l'empresa investigada, que "tot va per bon camí", afegint: "Utilitzaré els meus mitjans per poder-te posar en contacte".

Context: Segons les investigacions, el govern balear liderat per l'actual presidenta del Congrés, Francina Armengol, va firmar un contracte amb la principal empresa de la trama corrupta, Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL, per adquirir material sanitari defectuós per un valor de 3,7 milions d'euros.