Política
Francina Armengol, presidenta del Congrés
Foto: Francina Armengol, presidenta del Congrés | EFE
Cas Koldo

El govern d'Armengol va comprar mascaretes 'fake' de la trama Koldo amb diners europeus

Temps de lectura: 3 minuts
Francina Armengol, presidenta del Congrés
Foto: Francina Armengol, presidenta del Congrés | EFE

Segons avança El Mundo, el govern balear presidit per la socialista Francina Armengol va comprar mascaretes defectuoses de la trama de Koldo García amb diners dels fons europeus. 

Per què és important? La trama de corrupció de venda de mascaretes amb comissions esquitxa a l'actual presidenta del Congrés dels Diputats. Segons la investigació del diari El Mundo, l'executiu d'Armengol hauria comprat mascaretes defectuoses per un valor de 3,7 milions d'euros. 

Què en sabem? El govern de les Illes Balears durant la pandèmia, liderat per la socialista Armengol, hauria endossat a la Unió Europea fins a 3,7 milions d'euros públics en mascaretes de la trama corrupta de Koldo García tot i saber que eren defectuoses. 

  • Segons apunta el diari espanyol, la informació de la venda s'hauria ocultat en els informes de la Unitat de Control responsable de l'administració dels fons europeus. 
  • La investigació apunta que l'abril de 2020, el govern balear va adquirir 1,4 milions de mascaretes de l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL, que actualment està sent investigada per cobrar grans quantitats de diners a les administracions en plena pandèmia per poder-se repartir comissions entre el cercle de Koldo García i l'exministre de Transports José Luis Ábalos.

En detall: A més, les mascaretes que l'executiu d'Armengol va comprar eren defectuoses, ja que van arribar a multiplicar per vuit la filtració màxima permesa legalment. 

En profunditat: Segons apunten els documents de la investigació, l'executiu autonòmic liderat per Armengol no hauria fet ús d'expedients de contractació en la compra de material sanitari a l'empresa investigada per corrupció. 

  • L'única prova que hi ha és un email on el responsable de l'empresa investigada anunciava l'enviament de mascaretes amb avió de la Xina a Palma, després de diferents "converses verbals". 
  • A més, les informacions apunten que el pagament a l'empresa fraudulenta es va fer sense comprovar ni analitzar la qualitat de les mascaretes rebudes. 
  • Tot i això, les mascaretes no es van arribar a distribuir mai, perquè a principis de junt del 2020, el Centre Nacional de Mitjans de Protecció va fer l'anàlisi del material sanitari i va concloure que no complien els requisits necessaris. Les mascaretes es van retirar de tots els centres de salut balears i emmagatzemades en una nau de Mallorca. 

Què diu? Per la seva banda, l'actual presidenta del Congrés dels Diputats s'espolsa de totes les responsabilitats i admet que se sent indignada per tot el que està passant. 

  • "Indignadíssima estic", ha afirmat Armengol en declaracions als mitjans. "Em sembla absolutament reprotxable i em fa fàstic pensar que algú es pogués lucrar de la compra de material sanitari en un moment en què a Espanya s'estaven morint cada dia moltíssimes persones. És una situació evidentment vergonyosa", ha lamentat.
  • "Que se'ns posi al nivell d'aquesta gent, perquè vull dir amb tota fermesa que el Govern de les Balears que jo presidia i l'equip de gent meravellosa que es va deixar la pell per protegir la ciutadania" va aconseguir que les Balears "fos una de les comunitats amb menys mortalitat per la desgràcia de la pandèmia de la Covid", ha afirmat.