Política
Avió d'Air Europa
Foto: Avió d'Air Europa | Wikimedia Commons
Cas Koldo

Hisenda sosté que el rescat d'Air Europa per part del PSOE és l'inici del cas Koldo

Temps de lectura: 3 minuts
Avió d'Air Europa
Foto: Avió d'Air Europa | Wikimedia Commons

La primera operació del cas Koldo va tenir lloc durant les negociacions d'Air Europa amb el Ministeri de Transports per al rescat de la companyia l'any 2020, segons l'Oficina Nacional d'Inspecció del Frau (ONIF), organisme dependent d'Hisenda. 

Per què és important? Pedro Sánchez va participar en la sessió del Consell de Ministres en què es va aprovar el rescat d'Air Europa amb una injecció de 475 milions d'euros públics i va votar a favor, tot i l'estreta vinculació que mantenia en aquell moment la companyia aèria amb la seva dona, Begoña Gómez. 

En detall: L'informe d'Hisenda sosté que, durant "l'anomenat 'rescat de la companyia' es va maquinar l'oferiment de mascaretes per Víctor d'Aldama al Ministeri". 

  • "El conjunt de negociacions d'Air Europa i el Ministeri, segons va declarar Aldama, la proximitat amb determinats funcionaris -en referència a Koldo García- i, sobretot, la coincidència temporal, va propiciar l'oferiment de les mascaretes, del transport i del preu i l'acceptació pel Ministeri", es detalla a l'informe de l'ONIF, que destaca així mateix que el procediment administratiu de contractació d''emergència" "va facilitar la rapidesa i la manca de concurrència".
  • Aquest negoci es va posar en marxa a través de la participació d'un soci que el va "dotar d'estructura empresarial necessària que facilités la logística i els problemes jurídics internacionals". L'elegit va ser Juan Carlos Cueto, propietari de Soluciones de Gestión SL, és a dir, l'empresa investigada, i un dels principals assenyalats en el cas que investiga el cobrament de comissions irregulars a la venda de material sanitari durant la pandèmia de la Covid.

A més, l'ONIF considera que els serveis prestats per Aldama "són personalíssims en la consecució del 'negoci' i en les gestions pròpies del control del mateix", i creu que de l'activitat d'aquest empresari deriva "tota la feina per la qual s'imputen beneficis a les seves societats". 

  • També afirmen que Aldama "no ha tributat res a IRPF pels diners percebuts amb origen en els seus actes propis i personals".
  • Entén l'ONIF que aquest procedir "és un clar incompliment tributari", i és a més "una de les formes més comunes de defraudació".
  • A l'informe, es xifra en "5.517.393,46 euros les retribucions realment percebudes l'exercici 2020 per les seves activitats personals amb origen en el negoci de les mascaretes". Una quantitat a la qual caldria sumar uns ingressos de 140.000 euros que va incloure als comptes del 2020 de la seva empresa MTM 180 "amb origen en una assessoria a Globalia/Air Europa".

D'on venim? La dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez, va mantenir dues reunions en secret amb el conseller delegat de Globalia, Javier Hidalgo, els dies 24 de juny i 16 de juliol de 2020. A més, el 24 de juliol del mateix any va tenir lloc una tercera reunió

  • En aquest cas per via telefònica. Entre les dues reunions presencials va tenir lloc la creació d'un fons de 10.000 milions d'euros per part del Govern, que va acabar sent destinat per al rescat d'Air Europa amb 475 milions públics.