Política
Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat
Foto: Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat | PSC
Cas Koldo

Més complicat encara per a Salvador Illa: Podrà ser candidat del PSC?

Temps de lectura: 2 minuts
Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat
Foto: Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat | PSC

A hores d'ara, les conseqüències del cas Koldo son imprevisibles per al PSOE i, de manera particular, per al PSC. Fins a quin punt aquesta trama esquitxarà l'exministre de Sanitat, Salvador Illa, encara està per veure. El partits catalans es miren la situació de reüll i es fan tots la mateixa pregunta: podrà presentar-se Illa com a candidat a les eleccions al Parlament de Catalunya previstes per 2025? 

Per què és important? Abans que esclatés la crisi al voltant de l'assessor de l'exministre José Luis Ábalos, tothom donava per fet que Illa seria el candidat socialista a Catalunya, ja que el líder del PSC parteix com a capdavanter a totes les enquestes d'intenció de vot. 

Situació actual. Les eleccions catalanes son màxim d'aquí a un any i, fins i tot, podrien arribar a avançar-se. 

  • Enmig de la incertesa pel cas Koldo, presentar Illa és una aposta molt arriscada pels socialistes, tot i que hi ha molts exemples de polítics, sota sospita de corrupció, que no han perdut suport electoral de manera destacada. 

Què en sabem? Aquest dilluns les coses encara s'han complicat una mica més per l'exministre. 

  • Segons ha avançat el diari 'Voz Populi', Salvador Illa va pagar 5 milions a un empresari barceloní per uns guants que mai no van arribar. 
  • "L'empresa, Member of the Tribe, està inclosa a la denúncia d'Anticorrupció amb el proveïdor de confiança de Salvador Illa i l'empresa de la trama Koldo", segons ha assegurat aquest mitjà. 

Amb més detall. El 14 de maig del 2020, d'acord amb la documentació a què ha accedit Vozpópuli, Member of the Tribe va formalitzar un contracte amb l'Ingesa, dependent de Sanitat, per 5.564.000 euros a canvi de 52 milions de guants.

  • Sanitat va pagar els 5,5 milions d'euros per avançat pels guants que mai no van trepitjar territori espanyol. 
  • Alhora, es va adjudicar un altre contracte -que no es va arribar a executar per l'incompliment de l'anterior- per 3,8 milions a canvi de 40 milions de guants.

Previsió. Si Illa, finalment, no es pot presentar, s'obrirà un escenari completament diferent en les expectatives de totes les formacions polítiques catalanes en aquest any preelectoral que pot reservar encara moltes sorpreses.