Política
La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol
Foto: La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol
Cas Koldo

Armengol justifica la compra de mascaretes i ataca el PP: "No deixaré que taquin el meu nom"

Actualitzat: Dimarts, 5 de març de 2024. 10:21
Temps de lectura: 3 minuts
La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol
Foto: La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol

La presidenta del Congrés dels Diputats ha comparegut aquest dimarts per defensar-se de les acusacions que apunten la seva participació en la trama corrupta de compravenda de material sanitari durant la pandèmia de la covid. 

Per què és important? El Partit Popular ha registrat aquest dilluns un escrit que reclama la dimissió de la presidenta de la cambra baixa pel cas de les mascaretes.

Context: La conselleria de Salut de les Illes Balears va certificar en un document que la compra de material a l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL s'havia fet correctament, malgrat que dos mesos abans havia demanat retirar el material dels centres sanitaris en comprovar que la seva qualitat no era òptima. 

Què diu? L'expresidenta socialista de les Balears ha comparegut aquest dimarts davant dels mitjans de comunicació per donar explicacions sobre les acusacions relacionades amb el cas Koldo. 

  • Armengol ha defensat la seva innocència i la gestió del seu executiu al capdavant de la gestió de la pandèmia a les Illes Balears: "Les Balears va comprar legalment i rigorosament material de protecció sanitari". 
  • La presidenta del Congrés ha culpat al PP pels atacs dels últims dies i de voler-la criminalitzar: "El principal partit de l'oposició s'ha saltat totes les línies vermelles i m'obliga a donar la cara". Armengol ha assegurat que "no deixaré que taquin el meu nom". 

En detall: Armengol ha explicat que quan era presidenta de les Balears va "comprar on es venia" per la situació de la pandèmia. Reconeix que el seu executiu va adquirir mascaretes de la Xina, però assegura que es va fer "legalment" i per la decisió "rigorosa dels tècnics sanitaris": "A les Balears, tot i ser una comunitat petita, vam comprar material sanitari en tres mesos valorat en 40 milions. Vull dir amb orgull que les Balears va ser una de les comunitats amb menys mortalitat, perquè vam treballar bé per protegir-nos de la pandèmia sanitària".

  • L'actual presidenta del Congrés ha explicat el que va passar amb les mascaretes defectuoses: "Vam comprar mascaretes que se'ns van vendre com a FFP2, els tècnics van pensar que s'havien de comprar i ho enviàvem tot a analitzar". 
  • Armengol assegura que amb els resultats a la mà van poder veure que les mascaretes no filtraven com a FFP2 i és per aquest motiu que es decideix emmagatzemar tot el material: "S'emmagatzemen aquestes mascaretes perquè s'ha de retornar tot el material sencer perquè es retornin els diners. Aquesta reclamació es fa abans de les eleccions generals del 28 de maig. Es va fer la reclamació dins el termini i en la forma escaient el mes de juliol". 
  • L'expresidenta balear assegura que un cop el PP guanya les eleccions a les illes, el seu equip explica l'expedient de les mascaretes: "Ara és el PP qui ha d'explicar que ha fet amb l'expedient del meu govern". 

Per acabar: Armengol ha recordat que "ni jo, ni ningú del meu govern és investigat ni surt al sumari", i és per això que ha demanat "responsabilitat" al PP: "En política no ho val tot. Jo defensaré el meu nom, el meu govern i aquesta institució". 

  • "No contribuiré a més divisió i més crispació. Ho he dit des del primer moment. La meva voluntat és arribar a acords i baixar el suflé, intentar parlar del que importa a la gent, perquè la ciutadania ens necessita a tots. Sempre ha estat aquesta la meva posició", ha conclòs la presidenta de la cambra baixa.