Política
Audiència Nacional
Foto: Audiència Nacional
Cas Tsunami

El jutge del cas Tsunami demana informació sobre l'arribada d'espies russos a Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
Audiència Nacional
Foto: Audiència Nacional

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha demanat informació a la Policia Nacional sobre l'arribada d'espies russos a Catalunya entre 2014 i 2019. 

Per què és important? El Tribunal Suprem ha obert una causa per terrorisme contra l'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont i el diputat del Parlament Ruben Wagensberg en el marc del cas Tsunami Democràtic, tal com demanava el jutge García Castellón.

Què en sabem? El magistrat García-Castellón ha demanat a la Policia Nacional que aporti tota aquella informació que tingui sobre l'arribada d'espies de Rússia a Catalunya entre els anys 2014 i 2019. 

  • El jutge de l'Audiència Nacional ha acceptat una petició dels dos agents de la Policia Nacional que estan personats en el cas Tsunami. Aquesta sol·licitud demanava que el cos policial informés sobre ser espies russos "experts en sabotatges i assassinats" que haurien viatjat a Barcelona. 
  • A més, els dos policies nacionals acompanyaven la petició amb un recull de diverses notícies de mitjans de comunicació on apareixien investigacions d'una suposada presència de membres del servei d’intel·ligència militar rus a Barcelona durant els anys del procés.

En detall: El jutge no detalla si hi ha cap vincle entre les 12 persones que estan investigades per terrorisme en el cas Tsunami i els possibles espies russos que haurien viatjat a Barcelona. 

D'on venim: El mateix García-Castellón va arxivar l'any 2020 una investigació secreta sobre uns suposats vincles russos amb el moviment independentista de Catalunya. 

  • L'Audiència Nacional va indicar que les sospites fetes a partir d'un informe de la policia espanyola no eren indicis i es fonamentaven en notícies dels mitjans de comunicació.