Política
Manifestants al Prat
Foto: Manifestants al Prat | Wikimedia Commons
Independentisme

La Fiscalia del Suprem no veu terrorisme en la causa de 'Tsunami Democràtic'

Actualitzat: Dijous, 22 de febrer de 2024. 10:50
Temps de lectura: 2 minuts
Manifestants al Prat
Foto: Manifestants al Prat | Wikimedia Commons

La tinent fiscal del Tribunal Suprem (TS), María Ángeles Sánchez-Conde, ha presentat l'informe final en què s'oposa que a la causa de 'Tsunami Democràtic' s'investigui per terrorisme l'expresident català Carles Puigdemont.

Per què és important? El jutge García-Castellón va reactivar la causa de Tsunami Democràtic en plenes negociacions per l'amnistia i ho va fer imputant a Puigdemont, Rovira i 10 persones més un delicte de terrorisme. 

Què en sabem? L'informe assenyala que no hi ha indicis que Puigdemont participés “en la fundació o planificació” de Tsunami Democràtic.

  • La número dos del fiscal general de l'estat argumenta que Manuel García-Castellón fa “conjectures sense base fàctica” i demana al Suprem que arxivi la causa contra Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg.
  • "Cap dels fets que s'assenyalen com a indicis, ni examinats en la seva concreta significació, ni -com es deu- presos en la seva totalitat, permeten inferir de manera raonable la participació de l'inculpat aforat a la plataforma Tsunami Democràtic, semblant, més aviat al contrari, que descarten aquesta intervenció", conclou.
  • Sánchez Conde també rebutja que es pugui considerar com a indicis de participació a TD el fet que Puigdemont recolzés la plataforma públicament a través de les xarxes socials.

A la pràctica. La tinent fiscal explica que l'assumpte respecte de Puigdemont i el diputat Rubén Wagensberg, sí que ho ha d'assumir el Suprem en ser tots dos aforats, però que la causa respecte d'ells ha de quedar arxivada per falta d'indicis.

  • El text s'elevarà a la Sala Penal del Suprem, on el magistrat Juan Ramón Berdugo serà l'encarregat d'estudiar l'assumpte.
  • Posteriorment, argumentarà davant els altres magistrats si escau o no donar curs a l'exposició raonada en què García Castelló va demanar a l'alt tribunal que imputés Puigdemont per terrorisme.

D'on venim? El 6 de febrer es va celebrar una reunió del consell fiscal del Suprem en què 12 de 15 membres van tombar la proposta d'Álvaro Redondo, que plantejava oposar-se a la petició del jutge García-Castellón d'elevar la causa al Suprem.

  • D'aquella trobada del consell fiscal en va sortir la decisió de passar la pilota a la tinent fiscal del Suprem.