Política
Congrés dels Diputats
Foto: Congrés dels Diputats | Wikimedia Commons
Amnistia

Votació de l'amnistia: Quins són els canvis i què passarà a partir d'ara?

Temps de lectura: 3 minuts
Congrés dels Diputats
Foto: Congrés dels Diputats | Wikimedia Commons

La Llei d'Amnistia inicia aquest dijous la seva recta final al Congrés: el text s'haurà de tornar a sotmetre a examen a partir de les 11:00. El president de la Comissió de Justícia ha convocat els grups parlamentaris a aquesta hora per tornar a debatre i votar el dictamen de la comissió. 

A la pràctica: El PSOE, ERC i Junts ja van arribar ahir a un acord sobre el contingut de la llei d'amnistia.

  • En un comunicat conjunt, els tres partits van explicar que el text té en compte "les directrius del dret constitucional, europeu i internacional, així com l'informe preliminar de la Comissió de Venècia".
  • Segons les tres formacions, la llei cobrirà "totes les persones vinculades al procés independentista" i "és plenament conforme amb la Constitució, el dret i la jurisprudència europea i els millors estàndards europeus i internacionals".
  • El text necessitava l’aval de totes les formacions que han donat suport a la tramitació, inclòs Junts, el suport dels quals no era imprescindible a la Comissió de Justícia, però sí que ho és quan el text arribi al Ple del Congrés.
  • Previsiblement, la llei arribarà per segon cop al ple del Congrés la setmana que ve, el 14 de març, quan podria ser aprovada definitivament i seria enviada al senat espanyol.

Canvis en la llei: Després de dies proclamant que la redacció del text no patiria canvis per ser "constitucionalment impecable", el PSOE, per boca del president Pedro Sánchez, ja va avançar al matí que canviaven de posició i ara introduirien modificacions al text que es va votar al Ple del Congrés.

  • El president va assegurar que l'objectiu d'aplicar els canvis és donar garanties a tots els condemnats pel procés, que finalment seran beneficiats. 

D'on venim? Junts ja va avisar que en cap cas aprovarien la llei amb el text que es va presentar la primera vegada a la cambra baixa. Els independentistes van advertir que lluitarien fins al final per "una amnistia compartida que no deixi fora ningú", és a dir, aconseguir eliminar el terrorisme del capítol d'exclusions de la llei i que l'amnistia inclogui els casos de 'lawfare'. 

  • Els socialistes, per la seva banda, posaven la línia vermella a no treure l'excepció del terrorisme per assegurar que la llei passi els filtres del Constitucional i d'Europa.

Què esperar? El contingut íntegre del text es coneixerà aquest dijous, abans de la Comissió de Justícia. 

  • Quan la llei prosperi al Ple, la iniciativa s'enviarà al Senat perquè continuï el seu recorregut.
  • El PP té majoria absoluta a la Cambra Alta i pensa endarrerir al màxim els tràmits. En qualsevol cas, no ho podrà fer més de dos mesos ja que aquest és el límit que estableix la Constitució, de manera que l'entrada en vigor es farà a finals de maig.
  • Si al proper Ple del Congrés la llei no arribés al llindar mínim de la majoria absoluta (176 vots a favor), com va passar el 30 de gener, ja no hi hauria una nova oportunitat i tot el procediment parlamentari hauria de començar des del principi amb la presentació d'una nova proposició de llei.