Política
Jordi Turull
Foto: Jordi Turull | Flickr
Amnistia

Junts dona per fet que l'amnistia inclou Puigdemont: "Podrà tornar al juliol"

Actualitzat: Dijous, 7 de març de 2024. 12:54
Temps de lectura: 2 minuts
Jordi Turull
Foto: Jordi Turull | Flickr

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, està convençut que Carles Puigdemont podrà tornar a Catalunya al juliol. 

Per què és important? El PSOE, ERC i Junts han arribat a un acord sobre el contingut de la llei d'amnistia. Segons les tres formacions, la llei cobrirà "totes les persones vinculades al procés independentista". 

Què diu? Jordi Turull ha explicat a Rac1 que, un cop s'aprovi definitivament la llei (entre maig i juny, segons com vagi la tramitació), el jutge tindrà dos mesos per aixecar totes les mesures cautelars que afectin els independentistes represaliats, com l'ordre de detenció de Carles Puigdemont. 

  • A més, ha llançat un avís al jutge García-Castellón i ha avisat que si algun jutge intenta impedir que Carles Puigdemont entri dins de l'amnistia, "estarà prevaricant". 
  • "Encara que hi presentin recurs, aquestes mesures cautelars s'han d'aixecar immediatament. I llavors serà decisió del president si torna o no torna. Però Puigdemont, Comín, Puig o Rovira haurien de poder tornar al juliol", ha dit Turull. 

A més, l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha dit que, amb la nova llei, "en el cas que hàgim d’anar a Europa, nosaltres aquesta batalla ja la tenim guanyada a partir del text actual de la llei. Dependrà dels jutges si volen una nova confrontació europea o no". 

  • En ser preguntat sobre la possibilitat d'un retorn de Carles Puigdemont, abans de l'estiu, amb l'aprovació de la llei, Boye ha afirmat que és moment de reflexionar i esperar a veure com actua la justícia espanyola, i ha assegurat que segurament la qüestió s'haurà de resoldre a l'àmbit europeu. 

Per acabar: El secretari general de Junts també dona per fet que Puigdemont podrà encapçalar la llista de les eleccions europees i, fins i tot, que serà el candidat de Junts a les catalanes del 2025: "Som majoria els que voldríem que fos ell, però hem d'anar pas a pas. Al juny tindrem aquest debat".