Política
Portada de la pel·lícula 'La mort a Guillem'
Foto: Portada de la pel·lícula 'La mort a Guillem'
Govern

La Generalitat assumeix el premi Guillem Agulló després que el PP i Vox l'hagin eliminat a València

Actualitzat: Dimarts, 12 de març de 2024. 13:15
Temps de lectura: 2 minuts
Portada de la pel·lícula 'La mort a Guillem'
Foto: Portada de la pel·lícula 'La mort a Guillem'

La Generalitat de Catalunya assumirà el premi Guillem Agulló després que les Corts Valencianes, encapçalades per PP i Vox, hagin eliminat el premi contra delictes d'odi. 

Per què és important? Les Corts Valencianes van acordar aquest març eliminar el Premi Guillem Agulló gràcies a la majoria de PP i Vox al·legant que el número del reconeixement va ser una decisió unilateral de l'expresident del parlament valencià Enric Morera, de Compromís.

En detall: Des del Govern consideren que aquest premi "és molt més que un guardó pel qual representa contra la lluita antifeixista". Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després del Consell Executiu celebrat aquest dimarts al Palau de la Generalitat. 

  • L'executiu català ha acordat amb la família Agulló i els impulsors del premi per continuar amb el reconeixement dels delictes d'odi.
  • Si en un futur les Corts Valencianes el vol atorgar, la Generalitat el cedirà de nou.

D'on venim? En els darrers set anys, a partir d'una declaració institucional subscrita per unanimitat el 2016 (en aquell any Vox no comptava amb cap escó), el Premi Guillem Agulló s'ha lliurat cada 25 d'abril, Dia de les Corts, a persones i entitats que lluiten contra els delictes d'odi, en memòria del jove antifeixista i nacionalista, de 18 anys, mort l'11 d'abril del 1993 per una punyalada al cor que li va clavar el neonazi Pedro Cuevas, que anava acompanyat per un grup d'amics de la mateixa ideologia, a la població castellonenca de Montanejos.

  • Cuevas va ser condemnat a 14 anys per homicidi i en va sortir després de quatre per bon comportament. Els seus companys van ser absolts.
  • El tribunal va entendre que va ser una baralla juvenil, sense implicació política, en una decisió molt polèmica i discutida.

Categoria: Política