Política
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | EFE/ David Borrat
Eleccions

Junts acusa PSOE i ERC de coordinar-se perquè Puigdemont no pugui presentar-se el 12-M

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | EFE/ David Borrat

Fonts de Junts asseguren que PSOE i ERC s'han coordinat perquè el calendari electoral no permeti que Carles Puigdemont es pugui presentar a les eleccions del 12 de maig. 

Per què és important? El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avançat les eleccions catalanes després que el Parlament hagi rebutjat la tramitació dels pressupostos del 2024. 

Què en sabem? Junts creu que els socialistes espanyols i el partit d'Oriol Junqueras s'han coordinat perquè la data escollida per la celebració de les eleccions catalanes no permeti a Puigdemont presentar-se com a candidat. 

  • Segons el partit de Laura Borràs, PSOE i ERC han buscat una excusa per justificar l'avançament electoral i que coincideixi en el termini en què Puigdemont encara no podria tornar a territori català. 
  • Junts assegura que les dues formacions han confiat en la llarga tramitació de la llei d'amnistia perquè la tornada de Puigdemont es produeixi molt més tard que la celebració de les eleccions i la investidura del futur president o presidenta de la Generalitat. 

Què diu? Per altra banda, l'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont ha assegurat que li faria "molta il·lusió" estar present durant la investidura del futur president de la Generalitat. 

  •  "Amb el calendari que el president Aragonès proposa, és evident que al debat d’investidura jo hi podré ser present", ha afirmat davant dels mitjans aquest dimecres, hores després de l'anunci de la convocatòria dels comicis. 

Context: Malgrat les afirmacions de l'expresident de la Generalitat, les dates sembla que no quadren. Aquest dijous s'aprova la llei d'amnistia i el PP ja ha anunciat que endarrerirà la seva aprovació al màxim. Els populars, amb majoria al Senat, poden aturar la tramitació de la llei fins a dos mesos. A més, després ha de tornar al Congrés i passar per filtre de la justícia espanyola. 

  • Justament d'aquí a dos mesos és quan se celebraran les eleccions a Catalunya. 
  • En aquest sentit, Junts recorda que els magistrats estan obligats a aplicar la llei, i no es poden acollir tampoc a l'objecció de consciència.