Política
Carles Puigdemont en una foto d'arxiu.
Foto: Carles Puigdemont en una foto d'arxiu.
ELECCIONS 12-M

La Fiscalia no demanarà l'ingrés a presó de Puigdemont si torna en campanya

Temps de lectura: 2 minuts
Carles Puigdemont en una foto d'arxiu.
Foto: Carles Puigdemont en una foto d'arxiu.

La Fiscalía del Tribunal Suprem, segons avançen fonts del ministeri públic al Principal, no demanarà l’ingrés a presó provisional de Carles Puigdemont en cas de tornar a Espanya en campanya electoral i abans que la llei d’amnistia sigui publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Per què és important? Per què permetria al fundador de Junts per Catalunya ser present a la campanya electoral del 12 de maig si finalment, com apunten fonts del seu partit, accepta ser el candidat a la presidència de la Generalitat. Aquest posicionament de la Fiscalia garantiria el seu retorn sense mesures cautelars.

Els motius? Segons expliquen les mateixes fonts "no té sentit demanar l'ingrés a presó d'algú que al cap d'uns dies serà amnistiat". A més, expliquen, "políticament seria molt difícil de justificar una mesura cautelar com la de privar de llibertat a un candidat en unes eleccions".

En detall

  • El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, manté activa contra Carles Puigdemont una ordre de detenció en territori nacional.
  • En virtut d'aquesta ordre, un cop Puigdemont trepitgi Catalunya serà detingut i traslladat al Tribunal Suprem, a Madrid.
  • El jutge, però, no pot ordenar el seu ingrés a presó provisional si no ho sol·licita la Fiscalía.
  • La Fiscalia, tal com va reconèixer el mateix president del Govern espanyol fa uns anys, depèn directament del Ministeri de Justícia que dirigeix el socialista Félix Bolaños.

Què esperar? El retorn abans que l'amnistia sigui publicada al BOE és un dels escenaris que valora Puigdemont i la seva defensa exercida per Gonzalo Boye, segons va anunciar aquest últim en una entrevista radiofònica fa uns dies.

  • Així doncs, a l'espera que faci pública la seva candidatura a la presidència de la Generalitat, tot apunta que es pot produir aquesta situació que mantingui a l'expresident català retingut durant unes hores fins que passi a disposició judicial i el jutge es vegi obligat a deixar-lo en llibertat.