Política
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Pedro Sánchez, president del Govern espanyol
Foto: Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Pedro Sánchez, president del Govern espanyol
Congrés dels diputats

ERC i Junts no aconsegueixen que el PSOE els deixi investigar el CNI

Temps de lectura: 2 minuts
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Pedro Sánchez, president del Govern espanyol
Foto: Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Pedro Sánchez, president del Govern espanyol

La falta d'acord entre ERC, Junts, el PSOE i Sumar retarda la creació de la comissió d’investigació parlamentària sobre els atemptats del 17 d’abril a Barcelona i Cambrils. Això demostra l'incapacitat d'ERC i Junts de convèncer als partits que conformen el Govern espanyol, malgrat el pactat, per arribar al fons de la qüestió.

Per què és important? Aquesta comissió d’investigació, tal com la plantegen Junts i ERC, obligarà al Ministeri de Defensa a desclassificar documents sobre la lluita antiterrorista. La ministra Margarita Robles, responsable del CNI, no és favorable a això, ja que posaria al descobert l’estratègia dels serveis secrets de l’Estat.

El motiu. El fet que s’hagi posposat l’inici dels treballs d’aquesta comissió, amb la que els partits independentistes volen saber la relació de l’imam de Ripoll amb el CNI, és pel tipus de compareixences que sol·liciten Junts i ERC i les que estan disposades a acceptar els dos partits que conformen el Govern espanyol, el PSOE i Sumar. 

D’on venim? La comissió d’investigació va ser un dels acords entre ERC, Junts i el PSOE per a facilitar la investidura de Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats. Amb aquest moviment els partits independentistes pretenen desprestigiar al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) en deixar al descobert la col·laboració dels serveis d’intel·ligència espanyols amb el cervell dels atemptats, que n’era confident.

Previsions. Fonts del Congrés dels Diputats consultades pel Principal asseguren que fins al pròxim mes d’abril no es podran reprendre els treballs per a la posada en funcionament d’aquesta comissió. El que suposa que el retard respecte a les dates inicials seguirà creixent. Segons el pactat el passat mes d’agost aquesta investigació ja hauria d’estar en marxa.

Categoria: Política