Política
Consell General del Poder Judicial
Foto: Consell General del Poder Judicial | Wikimedia Commons
Amnistia

El CGPJ assegura que l'amnistia és inconstitucional: discrimina els espanyols davant la Justícia

Temps de lectura: 2 minuts
Consell General del Poder Judicial
Foto: Consell General del Poder Judicial | Wikimedia Commons

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dijous un informe no vinculant i molt crític amb la proposició de llei d'amnistia: és inconstitucional. 

Per què és important? El Partit Popular va demanar el passat novembre que el Consell General del Poder Judicial i el Consell Fiscal elaboressin un informe sobre la llei d'amnistia per comprovar la seva institucionalitat. 

En detall: Els membres consideren que la llei xoca contra la Carta Magna perquè vulnera el dret a la igualtat i el principi de separació de poders.

  • L'informe critica que s’exclogui el Codi Penal espanyol en relació amb el terrorisme, denuncia que la tramitació al Congrés ha sigut "arbitrària" i adverteix que deixar sense efecte una ordre europea de detenció "pot ser contrari al dret de la Unió Europea". 
  • Assenyala que el delicte de terrorisme ha de quedar exclòs, d'acord amb la normativa europea que el regula i que està integrada a les lleis espanyoles.
  • Insisteix també que l’amnistia "soscava el dret a la igualtat", ja que "no justifica en els termes adequats d’idoneïtat i proporcionalitat el tracte diferencial més beneficiós dels subjectes abastats per l’amnistia". 
  • A més, apunta que "vulnera" la separació de poders perquè "no resulta admissible que el poder legislatiu pugui deixar sense efecte les decisions adoptades pels tribunals" davant els delictes del Procés. 
  • L'informe que declara la inconstitucionalitat de l'amnistia s'ha aprovat amb nou vots a favor.

D'on venim? Aquesta no és la primera vegada que el CGPJ es pronuncia sobre l'amnistia. El passat novembre, abans que el PSOE registrés la proposició de llei, els vocals van declarar que aprovar una llei com aquesta, suposaria l'abolició de l'Estat de Dret.

  • Ara l'informe aprovat arribarà al Senat.