Política
Conferència de Carles Puigdemont des d'Elna
Foto: Conferència de Carles Puigdemont des d'Elna | Principal
Eleccions

Puigdemont serà el candidat de Junts per al 12-M: "Sóc aquí per acabar la feina"

Temps de lectura: 2 minuts
Conferència de Carles Puigdemont des d'Elna
Foto: Conferència de Carles Puigdemont des d'Elna | Principal

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dijous que serà el candidat de Junts a les eleccions del Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig. La confirmació ha arribat des d'Elna, Catalunya Nord, des d'on Puigdemont ha fet una multitudinària conferència. 

Per què és important? L'avançament electoral ha precipitat la presa de decisions i Puigdemont està disposat a tornar a Espanya encara que el detinguin. Precisament, es calcula que l'amnistia podria entrar en vigor en ple període electoral, entre les eleccions catalanes del 12 de maig i les europees del 9 de juny. 

Què en sabem? Abans de l'inici del discurs de Puigdemont s'han pogut sentir crits d'"independència". Més de 1.000 persones s'han inscrit per escoltar presencialment Carles Puigdemont a Elna.

  • Carles Puigdemont ha anunciat la seva candidatura al 12-M. "Hem de saber posar en valor les victòries", ha assenyalat.
  • En conseqüència, el líder de Junts renuncia a la seva candidatura per les eleccions europees del 9 de juny.

Què ha dit? "Quan es tracta de Catalunya i dels seus interessos, no sóc conformista, no m’agrada resignar-me, no busco què és el més còmode i menys arriscat a nivell personal", ha dit.

  • I ha continuat admetent: "No podria explicar, ni tan sols a mi mateix, que després de passar sis anys i mig defensant la presidència a l’exili, ara que s’obre l’oportunitat de fer possible la seva restitució, ara jo defugís aquesta responsabilitat per raons de comoditat personal".
  • Ha afegit: “Hem de triar entre qui vol enfonsar la nació com una comunitat autònoma més o triar qui vol acabar la feina que vam començar perquè Catalunya sigui reconeguda com a nació independent".

Recull de declaracions

Què esperar? Aquest dijous Félix Bolaños s'ha referit a una possible detenció de Puigdemont. 

  • "Quan es publiqui l'amnistia al BOE, les euroordres decauran i fins aquell moment son els tribunals els que prenen decisions", ha dit el ministre de la Presidència. 
  • Tanmateix, Puigdemont no podrà fer campanya a Catalunya perquè la llei d'amnistia no entrarà en vigor fins a finals de maig però, en canvi, sí que podria travessar el Pirineu a principis de juny, justament per assumir l'acta de diputat al Parlament i, per tant, assistir al debat d'investidura.
  • També el seu advocat, Gonzalo Boye, ha assegurat que a finals de maig o a principis de juny el Suprem haurà d'aixecar l'ordre de detenció contra Puigdemont pel Procés i s'obrirà "un marc jurídic diferent", cosa que permetria tornar a l'expresident català.