Política
Moment en què la policia ha demanat que es retiri la parada
Foto: Moment en què la policia ha demanat que es retiri la parada | X / @RobertMsp
Eleccions catalanes

La Junta Electoral dona la raó a Aliança Catalana i li permet la recollida d'avals a Tàrrega

Temps de lectura: 3 minuts
Moment en què la policia ha demanat que es retiri la parada
Foto: Moment en què la policia ha demanat que es retiri la parada | X / @RobertMsp

La Junta Electoral Provincial de Lleida ha donat la raó a Aliança Catalana. Els de Sílvia Orriols van presentar un escrit a aquest òrgan dijous després que la Guàrdia Urbana de Tàrrega obligués militants de la formació a desmuntar una parada on recollien avals per poder presentar candidatura a les eleccions catalanes. Episodis similars s'estarien produïnt encara. 

Per què és important? La JEP de Lleida s'ha reunit amb caràcter d'urgència per tractar específicament aquest assumpte i ha emès en menys de 24 hores una resolució favorable a Aliança Catalana.

Què en sabem? L'acord adoptat permet la recollida d'avals al partit i, per tant, reconeix que el consistori no va actuar adequadament. 

  • L'Ajuntament de Tàrrega està format per ERC, la CUP i el PSC, els tres partits que es van posar d'acord per fer un pacte de govern al municipi i investir la republicana Alba Pijuan com a alcaldessa.

Què s'hi diu? 

  • Respecte a l'únic punt de l'ordre del dia, atès l'escrit presentat per Aliança Catalana en què denuncia que l'Ajuntament de Tàrrega impedeix, malgrat la petició feta a l'efecte, la recollida d'avals a la Plaça del Carme de Tàrrega, per poder complir amb els criteris que estableix la LOREG a les formacions sense representació parlamentària, escau recordar que la Junta Electoral Central en la seva Instrucción 3/2011, de 24 marzo, de la Junta Electoral Central, sobre interpretación de la prohibición de realización de campaña electoral incluída en el artículo 53 de la Ley Orgánica del Régimen Electoral General, ja estableix que 'los candidatos y los representantes de las entidades políticas que concurran a las elecciones no incurren en la prohibición establecida en el artículo 53 de la LOREG, entre otros, en los siguientes casos, siempre que no incluyan una petición expresa del voto: 1º La realización o participación en mítines y actos destinados a presentar las candidaturas o el programa electoral'. 
  • A continuació l'acord enumera altres accions de difusió política que la Junta Electoral Central considera legals. 
  • El text conclou: "Així doncs, en tant que la denunciant no estigui efectuant cap dels actes prohibits, l'ajuntament ha de permetre la realització de l'activitat sol·licitada".  

D'on venim? En una publicació a les xarxes socials, un militant d'Aliança va denunciar dijous que la Guàrdia Urbana de Tàrrega els havia obligat a desmuntar la parada dels avals "per ordres de dalt". 

  • La batllessa de Ripoll es va fer ressò de l'incident: 

Context. Ja són uns quants els intents de boicot que la formació ha patit en el procés de recollida de signatures. 

  • Aquesta setmana Orriols ha denunciat que "extremistes d'esquerres" han assetjat diversos militants i que els han robat fulls amb avals a municipis com Arenys de Mar o Sant Sadurní d'Anoia. 
  • Orriols ha lamentat que els militants hagin de tirar endavant el procés de recollida d'avals "amb vigilància policial a diferents punts del país". 

  • El col·lectiu La Tempesta - Assemblea de Joves Arenyencs presumia aquest dimarts d'haver atacat la parada d'Arenys de Mar: "Per Arenys no passareu, racistes", van publicar a les xarxes. 

  • I un altre moment de tensió viscut aquesta setmana: