Política
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Pedro Sánchez, president del Govern d'España.
Foto: Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Pedro Sánchez, president del Govern d'España.
GOVERN D'ESPANYA

ERC posa preu a la continuïtat de Sánchez: pacte fiscal i assumir el referèndum

Temps de lectura: 2 minuts
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Pedro Sánchez, president del Govern d'España.
Foto: Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Pedro Sánchez, president del Govern d'España.

Les eleccions al Parlament del 12 de maig redefiniran la política d’aliances a nivell català i espanyol. ERC i Junts, fins ara imprescindibles en la governabilitat de l’Estat, es juguen la presidència de la Generalitat amb el PSC. I ambdues forces s’aprofitaran d’això per endur-se a Pedro Sánchez al seu terreny. Fonts d’ERC al Congrés, consultades pel Principal, asseguren que “passi el que passi” amb el nou Govern ells exigiran a Sánchez el pacte fiscal i “que assumeixi com a propi, com ha fet amb l’amnistia” el referèndum a canvi dels Pressupostos de 2025.

Per què és important? Perquè els set diputats d’ERC són imprescindibles per a aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat de l’any vinent. D’aquí que el partit que lidera Oriol Junqueras es vegi amb la capacitat de forçar al PSOE a cedir en allò que sempre havien dit que era una línia vermella per a ells.

Què en diuen. A ERC es mostren convençuts que seran capaços de fer canviar d’opinió a Pedro Sánchez també en aquesta qüestió. Una diputada d’ERC, en conversa amb aquest diari, recorda que “al PSOE se li obliga a fer i hem demostrat fins ara que som capaços d’obligar-los”.

En detall.

  • ERC posarà com a condició sine qua non el pacte fiscal i que Pedro Sánchez "assumeixi com a propi com va fer amb l'amnistia" la celebració d'un referèndum a Catalunya.
  • Diputats d'ERC celebren que "el PSOE no fa, al PSOE se li obliga a fer i hem demostrat fins ara que som capaços d’obligar-los”.
  • Fonts del PSOE consultades pel Principal neguen que puguin fer cap cessió ni en matèria del referèndum ni del pacte fiscal.
  • Sánchez, fins ara, ha negat prèviament totes les concessions que ha fet a l'independentisme, com l'amnistía o els indults, assegurant que eren inconstitucionals.