Política
Félix Bolaños
Foto: Félix Bolaños | Flickr
Independència

Acusacions creuades entre ERC i el PSOE pel 12-M: "Necessiten sobreactuar contra l'independentisme"

Temps de lectura: 2 minuts
Félix Bolaños
Foto: Félix Bolaños | Flickr

El ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha negat que el PSOE i ERC estiguin parlant sobre un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya, tal com asseguren els republicans. 

Per què és important? Representants d'ERC han afirmat aquests dies que el PSOE i la seva formació ja estan "parlant del referèndum" d'independència per Catalunya. El PSOE continua negant aquestes afirmacions alhora que ha donat l'ordre de recórrer davant del Tribunal Constitucional la decisió de la Mesa del Parlament que va admetre a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre la declaració unilateral d'independència.

Què diuen? Bolaños ha rebutjat que el referèndum estigui sobre la taula i ha retret a ERC que encara "aposti per fórmules antigues, de conflicte i fracàs". 

  • El titular de Justícia s'ha mostrat sorprès i ha afirmat que les converses amb els republicans i postconvergents no giren en cap cas al voltant d'una consulta d'aquest tipus, perquè segons ell generen “conflicte i enfrontament”, com es va comprovar el 2017.
  • "Estem en campanya electoral a Catalunya i escoltarem moltes coses que no són certes, com aquesta. La nostra aposta per l'acord, el diàleg i les majories transversals és una política clara", ha afegit. 
  • "A mi el que m'estranya és que hi hagi encara qui aposti per aquestes fórmules" que ja van "fracassar", ha insistit Bolaños.

A més, el ministre ha defensat que la ILP del Parlament és "divisiva" i és capaç de crear "tensió" i una "fractura social i política".

  • Preguntat sobre el recurs contra la iniciativa, Bolaños ha remarcat que és "coherent" amb la política que duen a terme, "perquè aquest recurs el que protegeix precisament és la Constitució, les institucions de Catalunya i el propi estatut d'autogovern". 
  • Bolaños ha aprofitat per reiterar que ni el Govern espanyol ni el PSOE aposten "en cap cas" per la independència i l'"aïllament" de Catalunya.

Per la seva part, ERC ha reaccionat davant del que considera "una sobreactuació per interessos electorals": "Sembla que el Govern no hagi après res d'aquests darrers anys", s'ha queixat el portaveu, Patrícia Plaja.

  • "L'única explicació és la de les dates, ja que pensen en la campanya i necessiten sobreactuar contra l'independentisme", ha afegit. 
  • "Recórrer al Constitucional per limitar i coartar el debat parlamentari no és ni ha estat una bona solució ni aportació", ha afegit la portaveu del Govern.