Política
Koldo García
Foto: Koldo García | Twitter
Cas Koldo

La Fiscalia va conèixer el cas Koldo abans de les eleccions del 23-J, però va decidir frenar la investigació

Temps de lectura: 3 minuts
Koldo García
Foto: Koldo García | Twitter

La Fiscalia Anticorrupció hauria tingut llest un primer esborrany de la querella sobre la trama Koldo, però va decidir frenar la presentació just un mes abans de les eleccions generals del 23-J, segons avança el diari 'The Objective'. 

Per què és important? El cas Koldo investiga el cobrament de comissions presumptament il·legals en les adjudicacions del Govern de Sánchez per a la compra de mascaretes durant la pandèmia.

En detall: El fiscal Anticorrupció del cas Koldo, Luis Pastor, va presentar una primera querella contra Koldo García, l'assessor de José Luis Ábalos, i els principals personatges de la trama el 28 de juny del 2023, just un mes abans de les eleccions generals del 23 de juliol de l'any passat. 

  • Segons explica 'The Objective', fonts de la Fiscalia diuen que el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, va tenir coneixement d'aquesta investigació.
  • Tot i això, des del Ministeri Públic van decidir frenar-la en plena època electoral, quan el PSOE s'estava jugant seguir governant, motiu pel qual el fiscal Pastor va haver d'elaborar un altre informe amb data del 6 de setembre, un mes i mig després dels comicis, que va ser la querella que, finalment, va presentar davant de l'Audiència Nacional.

A més, les diferències entre els dos informes no consisteixen només en els dos mesos i mig que els separen temporalment, sinó que el primer esborrany té una extensió superior de nou folis.

  • La segona querella, signada el 6 de setembre, té 26 pàgines i s'hi oculta la petició d'intercepció dels telèfons mòbils dels investigats per la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.
  • La primera constava de 37 pàgines i s'incloïa la sol·licitud d'interceptar les comunicacions telefòniques de l'exassessor de José Luis Ábalos, de Koldo García Izaguirre, Víctor Gonzalo d'Aldama, Juan Carlos Cueto, i l'empresari Iñigo Rotaeche.

Per acabar: Fonts d'Anticorrupció s'excusen i expliquen que es va presentar la querella del cas Koldo al setembre i no al juny perquè "els investigadors de l'UCO van considerar que fer les punxades telefòniques a l'estiu era una pèrdua de temps", i afegeixen que "els investigats no haguessin parlat en aquestes dates sobre assumptes importants".

  • No obstant això, altres fonts de la Fiscalia, asseguren que "aquest argument no té sentit perquè durant les èpoques estivals els delinqüents continuen delinquint". 
  • Les fonts esmentades apunten a un intent del fiscal general de l'Estat de "tapar la investigació" que esquitxava alguns membres de l'actual Govern espanyol i que, el 28 de juny passat, acabaven de ser blindats a les llistes al Congrés i al Senat com la presidenta de les Corts, Francina Armengol, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, o l'exministre i número dos per València al Congrés, José Luis Ábalos.