Política
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez
Foto: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez | @sanchezcastejon | X
GOVERN D'ESPANYA

Sánchez evitarà defensar els drets humans durant la seva visita a Aràbia Saudí

Temps de lectura: 3 minuts
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez
Foto: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez | @sanchezcastejon | X

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, està de viatge a l'Orient Mitjà en plena guerra entre Israel i Palestina. El cap de l'executiu espanyol visitarà aquest dimarts Jordània i Aràbia Saudí i dimecres Qatar, tres països favorables al reconeixement de Palestina que ell ara pregona i que ha promès per abans de l'estiu. Durant la seva visita, segons fonts de la Moncloa consultades pel Principal, Sánchez pretén erigir-se en un líder de la pau que exerceixi d'amfitrió d'una futura conferència de pau que podria celebrar-se a Espanya. Però en cap cas, a Aràbia Saudí, té previst fer una defensa dels drets humans sistemàticament vulnerats al país àrab.

Per què és important? Per què en mig del conflicte bèl·lic que viu l'Orient Mitjà, a les portes d'Europa, Pedro Sánchez vol aprofitar la situació per erigir-se en un actor de primer ordre en la geopolítica internacional. Tot i que, fins ara, només ha aconseguit el suport d'Irlanda, Malta i Eslovènia, en l'àmbit comunitari, de cara al reconeixement de Palestina, que ell mateix va assegurar a l'avió de camí a Jordània que Espanya aprovaria abans de l'estiu. No obstant això, malgrat visitar l'Aràbia Saudí, Sánchez evitarà fer cap comentari respecte a la vulneració sistemàtica dels drets humans al país.

El motiu. El motiu principal del viatge de Pedro Sánchez a l'Orient Mitjà és aconseguir que Espanya pugui ser l'escenari d'una futura conferència de pau que assenti les bases del reconeixement dels dos estats i posi fi a la violència que genera cada dia milers de morts a la franja de Gaza. D'aquí el seu pregonament en reconèixer l'Estat palestí de forma imminent malgrat no comptar amb l'aval de la UE. Sobre la defensa dels drets humans a l'Aràbia Saudí, fonts del Govern espanyol asseguren que "hi ha altres llocs on defensar-los". Aràbia és un dels principals clients d'Espanya en l'àmbit d'armes i material militar i la Moncloa no vol posar en risc un negoci milionari. 

Tot i això: La falta de suport que té Sánchez, tant a escala de l'Estat com en l'àmbit comunitari, dificulta els seus plans. Durant el viatge a Jordània, Aràbia Saudí i Qatar es reunirà amb les principals autoritats dels tres països, a més de visitar un camp de refugiats palestins. Però no s'espera que aconsegueixi grans fruits de les trobades en les quals, a diferència del que és habitual en aquest tipus de viatges, la qüestió econòmica i empresarial queda en un segon pla.

 Què ens diuen? Fonts de la Moncloa asseguren que:

  • "Hi ha altres llocs on defensar els drets humans a l'Aràbia Saudí, tot i que la posició d'Espanya es coneguda"
  • "Volem impulsar una conferència per al reconeixement dels dos Estats"
  • "Els tres països que visitem recolzen la proposta espanyola d'una conferència de pau".
  • "Sánchez pot ser un pont entre Europa i els països àrabs per aquest reconeixement".
  • "Europa no es pot permetre tenir dues guerres obertes al seu voltant, amb el potencial de desestabilització que això comporta".