Política
Pedro Sánchez i la seva dona
Foto: Pedro Sánchez i la seva dona | Flickr
Govern espanyol

La dona de Sánchez va firmar per donar un contracte milionari del govern espanyol a dues empreses

Temps de lectura: 2 minuts
Pedro Sánchez i la seva dona
Foto: Pedro Sánchez i la seva dona | Flickr

Begoña Gómez, la dona del president Pedro Sánchez, va ajudar dues empreses privades a aconseguir una adjudicació del govern espanyol l'any 2020, durant la meitat de la pandèmia de la covid-19.

Què en sabem? La dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va firmar una carta de suport a una Unió Temporal d'Empreses (UTE) que va presentar una licitació de 7,7 milions d'euros del Ministeri d'Economia i va acabar aconseguint el contracte, segons avança 'El Confidencial'. 

Situació actual. Segons ha avançat The Objective aquest dimarts a la tarda, el Partit Popular ha presentat al Congrés dels Diputats una sol·licitud perquè el govern espanyol remeti immediatament "l'expedient complet d'adjudicació de set milions d'euros concedits per l'exvicepresidenta econòmica". 

Amb detall: Un dels principals accionistes d'aquesta UTE era l'empresari i consultor Carlos Barrabés. Aquest va ser l'encarregat de posar en contacte Begoña Gómez amb Air Europa el 2019 i, més tard, crear el Màster en Transformació Social Competitiva de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), que avui dirigeix ​​ella mateixa.

  • La licitació del Ministeri d'Economia es va publicar el 8 de juny de 2020, en ple primer estat d'alarma. L'òrgan que la va tramitar va ser Red.es, també enquadrat a la cartera de la llavors ministra Nadia Calviño. L'objectiu del procés era seleccionar el proveïdor d'un "servei de formació per a l'ocupació juvenil a l'economia digital".
  • El contracte, finançat amb diners del Fons Social Europeu, pujava a 24 milions d'euros, un dels més alts concedits per Red.es en les seves dues dècades d'història.

Com funciona? Donades les dimensions del contracte, l'organisme va dividir el concurs en 6 lots.

  • La consultora de Barrabés (Innova Next SLU) es va unir a l'escola de negocis The Valley per presentar ofertes pels lots 1 i 3, que tenien un pressupost base de licitació de 4.000.344,6 euros i 3.778.581,85 euros, respectivament.
  • La suma d'aquestes dues quantitats suposava el 90% de la facturació que havia obtingut Barrabés el 2019 (8,4 milions d'euros) i les seves perspectives per al 2020 eren pitjors a causa de la covid, segons publica 'El Confidencial'. 

Per una altra banda, l'empresari Carlos Barrabés nega qualsevol tipus d'irregularitat: "No hem guanyat mai un concurs públic perquè ningú ens hagi donat suport o ens hagi deixat d'ajudar", ha assegurat als mitjans. 

  • També fonts de Moncloa defensen que "el procés de contractació va ser impecable" i que no hi va haver cap "contraprestació econòmica".