Política
Oriol Junqueras i Pere Aragonès
Foto: Oriol Junqueras i Pere Aragonès | Instagram / @junqueras
ERC

Malestar d'Aragonès amb Junqueras per les llistes d'ERC: "Ha fet el que ha volgut"

Temps de lectura: 2 minuts
Oriol Junqueras i Pere Aragonès
Foto: Oriol Junqueras i Pere Aragonès | Instagram / @junqueras

La configuració de les llistes d'ERC de cara a les eleccions al Parlament del 12 de maig amenaça la tranquil·litat de la direcció del partit republicà. L'entorn més proper de Pere Aragonès acusa el líder del partit, Oriol Junqueras, d'haver fet les llistes al marge de la seva opinió.

D'on venim? Aragonès va ser candidat a les eleccions del 2021 per culpa de l'empresonament i inhabilitació de Junqueras. Però el control intern d'ERC sempre l'ha mantingut, tant des de la presó com ara ja alliberat, Junqueras. Amb la immediatesa de l'amnistia, però, el president va aconseguir avançar els temps per ser confirmat com a candidat a la reelecció per topar el pas de Junqueras si pretenia tornar a ser el cap de cartell.

Situació actual. Amb Aragonès ja confirmat com a presidenciable d'ERC i amb l'avançament electoral pel 12 de maig, que el cap de l'executiu va decidir de forma "pràcticament unilateral" i al marge de Junqueras, el president del partit ha decidit aprofitar la seva posició de força dins la direcció per a configurar unes llistes amb persones properes a ell. L'objectiu és garantir-se la continuïtat en el càrrec i el retorn a la primera línia institucional un cop sigui amnistiat, si així ho desitja. 

Qui és qui:

  • Oriol Junqueras, condemnat pel seu paper en el referèndum de 2017, és el president d'ERC. I, per tant, com a líder del partit, l'última decisió en la configuració de les llistes depèn d'ell.
  • Pere Aragonès, president de la Generalitat, ha aconseguit el suport per tornar a ser el candidat, però amb un equip que, en el seu entorn, diuen que "ha estat imposat per Junqueras,  que ha fet el que ha volgut amb les llistes".
  • Oriol Junqueras ha deixat fora de les llistes a la majoria dels consellers amb carnet de partit, com Roger Torrent o el viceconseller Sergi Sabrià, i ha situat en llocs de sortida a diputats com l'exiliat Rubèn Wagensberg
  • L'entorn més íntim d'Aragonès, entre ells alguns que es queden sense escó i que si no tornen al Govern es quedaran sense feina, ja responsabilitzen a Junqueras del mal resultat que preveuen les enquestes: "Ha impedit una renovació necessària", asseguren.