Política
Consell General del Poder Judicial
Foto: Consell General del Poder Judicial | Wikipedia
Amnistia

Bronca entre els jutges per l'amnistia: publiquen en un xat una guia sobre com evitar aplicar-la

Temps de lectura: 2 minuts
Consell General del Poder Judicial
Foto: Consell General del Poder Judicial | Wikipedia

Una guia sobre com intentar evitar aplicar la llei d'amnistia ha causat una picabaralla entre els jutges en una mena de xat del correu corporatiu que fa servir la judicatura espanyola.

Què diuen? Segons ha avançat el diari 'Ara', una associació de jutges ha compartit en el xat una guia perquè els magistrats sàpiguen com poden evitar aplicar la llei quan arribi el moment.

  • Concretament, la guia indica als jutges com elevar l'amnistia al Tribunal de Justícia de la UE o al TC. 
  • Per una part, alguns jutges titllen el president a l'exili, Carles Puigdemont, com un "covard" i asseguren que l'amnistia se li ha fet a mida: "L'amnistia està feta a mida d'un covard, i els polítics insulten i ataquen la justícia", escriuen. 
  • D'altra banda, però, també hi ha jutges contraris que diuen que aquesta guia servirà per driblar l'aplicació de la llei com un "pamflet" i acusen els seus promotors d'interferir en la tasca dels jutges i d'"actuar políticament".

En profunditat: Segons el diari 'Ara', per exemple, mostren com un jutge de primera instància d'Oriola considera que la llei d'amnistia és parcial: "Aquesta llei no té com a finalitat la convivència i la concòrdia; és només per mantenir una persona en el poder".

  • "Abans indultar era un atemptat i ara indultar polítics, eliminar delictes i rebaixar penes per a ells i els seus sequaços, i fer una amnistia a mida d'un covard és la mar de democràtic, sota unes justificacions que tots sabem que són mentides, dites a més pels mateixos que ens insulten i ataquen", indica un altre jutge de Cadis.
  • En el xat, també hi intervé una jutgessa de Còrdova: "Penso estar al costat dels meus companys quan els linxin com a gossos per complir la seva funció i fer la seva feina, encara que estic segura que altres s’amagaran darrere la fal·làcia argumental de no posar-nos en assumptes polítics. Bona sort, la necessitarem".
  • Però al xat també hi intervenen magistrats que posen en dubte la difusió d'aquest tipus de guies, com una jutgessa de Valladolid, que diu que "estaria molt bé que deixessin d'intoxicar i de posar a tots els jutges en un lloc on no han d’estar, que és mantenint posicions polítiques". 

Per acabar: Aquest xat al correu corporatiu del Consell General del Poder Judicial va començar a activar-se fa més d'una dècada, el 2008. De fet, algunes fonts reconeixen al citat diari que durant els anys del procés el clima era encara més tens que ara.