Política
La secretaria general del PP, Cuca Gamarra
Foto: La secretaria general del PP, Cuca Gamarra | Flickr
Cas Koldo

El PP no citarà Sánchez a la comissió sobre el cas Koldo però sí a Salvador Illa abans del 12-M

Temps de lectura: 3 minuts
La secretaria general del PP, Cuca Gamarra
Foto: La secretaria general del PP, Cuca Gamarra | Flickr

El PP ha suggerit aquest dilluns que el president del Govern espanyol no formarà part del primer llistat de compareixents de la comissió d'investigació del Senat sobre l'anomenat 'cas Koldo'. Això sí, els populars deixen clar que "tothom que hagi de donar una explicació" serà citat a la Cambra Alta i que Salvador Illa serà cridat a declarar abans de les eleccions del 12-M. 

A la pràctica: La secretaria general del PP, Cuca Gamarra, ha afirmat que el llistat és "ampli" i que està "obert", per la qual cosa, "aquest tan sols és el principi" perquè comencin les sol·licituds de compareixences. 

  • La comissió ha donat de termini als grups parlamentaris fins aquest dilluns a les 14:00 perquè remetin les seves propostes de compareixents i el dimecres 10 d'abril es reunirà la comissió per començar a elaborar un calendari.
  • Des del PP preveuen que les primeres compareixences es puguin fer a finals del mes d'abril.
  • Les compareixences del president espanyol i la seva dona, Begoña Gómez, no es descarten en absolut, però el PP ara es vol centrar a citar els ministres dels departaments que van contractar amb la trama de presumpta corrupció.
  • El PP reclamarà "tota la documentació" sobre els negocis de la dona de Sánchez a la comissió del Senat, ja que els implicats estan obligats a aportar-la. Segons el que es rebi, decidiran si trucar a la dona del president, i a ell mateix.

Qui compareixerà? Els populars trucaran al mateix Koldo García, a Fernando Grande-Marlaska, ministre d'Interior, així com als expresidents de Canàries, Àngel Víctor Torres, actual ministre de Política Territorial i de les Balears, Francina Armengol, que és l'actual presidenta del Congrés.

  • Cuca Gamarra també ha al·ludit a "persones que han tingut altes responsabilitats com poden ser secretaris d'organització del partit", com l'exministre José Luis Ábalos.
  • A més a més, el PP inclou la compareixença de Salvador Illa abans de les eleccions catalanes del 12 de maig. 
  • El candidat del PSC haurà de justificar els contractes subscrits pel Ministeri de Sanitat, quan ell era el titular, amb les empreses de la trama.
  • Illa està obligat a acudir a la comissió, però es podria negar a declarar. 

Per acabar: Gamarra ha assenyalat que, a banda de la "corrupció política" que Pedro Sánchez ja practica amb la llei d'amnistia per seguir a la Moncloa, també s'està produint a Espanya "una corrupció econòmica que acorrala el PSOE". 

  • El PP també deixa per més endavant citar a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que hauria conegut el 2022 les irregularitats de la trama i no les va denunciar públicament, segons el PP.