Política
Toni Comín i Carles Puigdemont
Foto: Toni Comín i Carles Puigdemont
Europa

El TJUE dona la raó a Puigdemont i Comín: se'ls hauria d'haver reconegut eurodiputats el 2019

Temps de lectura: 2 minuts
Toni Comín i Carles Puigdemont
Foto: Toni Comín i Carles Puigdemont

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Maciej Szpunar, ha donat la raó als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín i ha demanat anul·lar la negativa de l'Eurocambra a entregar-los l'escó en un primer moment per no jurar la Constitució.

Per què és important? Puigdemont i Comín van participar en les eleccions europees del 2019, però mai van anar a la Junta Electoral Central, per la qual cosa no apareixien a la llista que la JEC va enviar a l'Eurocambra. Per això, el president de l'Eurocambra en aquell llavors, Antonio Tajani, va decidir comunicar a Puigdemont i Comín que no podia reconèixer la seva condició de membres del Parlament Europeu.

En detall: Ara, l'advocat considera que quan Tajani va decidir no reconèixer Puigdemont i també a Toni Comín, exconseller i ara també eurodiputat, el juny del 2019, va incórrer en un error i que aquesta decisió s'ha d'anul·lar.

  • L'Advocat General Maciej Szpunar estima que "les al·legacions contra la instrucció de 29 de maig de 2019 manquen de fonament".

D'on venim? La cort de Luxemburg de primera instància va qualificar d'"inadmissible" el recurs dels representants independentistes presentat el juny del 2019 i remarca que l'Eurocambra es va "limitar a prendre nota de la situació jurídica" notificada per les autoritats espanyoles, les quals no van incloure els representants de Junts a la llista definitiva dels eurodiputats escollits a les eleccions europees del maig del 2019 perquè no van jurar la carta magna espanyola.

  • Segons l'advocat general, "el principal error en què va incórrer el Tribunal General" consisteix a no haver considerat que l'escrit de 27 de juny de 2019 contenia la decisió definitiva del president del Parlament Europeu de fer cas omís de la proclamació de 13 de juny de 2019, per la qual, de conformitat amb la sentència Junqueras, Puigdemont i Comín havien adquirit la condició de membres del Parlament.

Què esperar? El pronunciament de l'advocat general del TJUE Maciej Szpunar no és vinculant ni definitiu, però sol coincidir amb la sentència final del Tribunal, que s'haurà de pronunciar durant els pròxims mesos. 

Categoria: Política