Política
Primer debat de les eleccions catalanes del 12-M
Foto: Primer debat de les eleccions catalanes del 12-M | Pimec
Debat

El model de finançament domina el primer debat per a les eleccions catalanes del 12-M

Temps de lectura: 2 minuts
Primer debat de les eleccions catalanes del 12-M
Foto: Primer debat de les eleccions catalanes del 12-M | Pimec

Salvador Illa (PSC), Pere Aragonès (ERC), Josep Rull (Junts + Puigdemont per Catalunya), Jéssica Albiach (Comuns) i Alejandro Fernández (PP) han confrontat els seus models de governabilitat en el primer debat de candidats a les eleccions catalanes del 12 de maig, organitzat per Pimec.

En detall: Pimec ha plantejat el debat a cinc, de manera que no hi ha candidats ni representants de Cs, la CUP i Vox, els altres partits amb representació al Parlament de Catalunya.

  • Aquest debat es farà deu dies abans de l'inici de la campanya electoral, previst per a la nit del dijous 25 al divendres 26 d'abril. La campanya durarà fins al divendres 10 de maig, el dia abans de la jornada de reflexió.

Què diuen? Tots els partits convidats han coincidit a reclamar un millor finançament per a Catalunya.

  • El candidat del PSC, Salvador Illa, ha defensat la creació d'un consorci tributari, davant de la proposta del president de la Generalitat i candidat d'ERC a la reelecció, Pere Aragonès, que ha apostat per un finançament singular que es negociï de manera "bilateral" amb l'Estat.
  • El número 3 de Junts+ per Barcelona, ​​Josep Rull, ha criticat la "desinversió" de l'Estat a Catalunya "En els darrers 10 anys, hi ha més dèficit fiscal i més desinversió que mai. Només cal comparar-ho respecte a la Comunitat de Madrid. I no pot ser que l'única recepta sigui incrementar la pressió fiscal. No aprovarem els Pressupostos de l'Estat si no es compensen el dèficit fiscal i d'inversions", ha sostingut Rull.
  • La cap de llista dels Comuns, Jéssica Albiach, ha apostat per un nou sistema de finançament que sigui just, ordinari i solidari, i ha reclamat fer una proposta "de país" de finançament, acordada entre les forces polítiques.
  • El candidat del PP, Alejandro Fernández, s'ha mostrat favorable a reformar el finançament, i ha assenyalat que "des de l'any 2012, inici del procés (independentista) ha estat impossible que cap president del Govern espanyol pugui arribar a un acord" de finançament.

D'altra banda, Aragonès, ha tornat a retreure a Junts que Carles Puigdemont no hi hagi participat per via telemàtica al debat i Rull ha replicat:

  • "El president Puigdemont no és aquí. Fer un debat d'aquestes característiques a través d'un plasma, si algú hauria de ser especialment sensible sobre això, és el president de la Generalitat", ha dit Rull.

Recupera el debat.