Política
L'exministre José Luis Ábalos
Foto: L'exministre José Luis Ábalos | Congrés dels Diputats
Cas Koldo

El PSOE cedeix i Ábalos finalment compareixerà a la comissió de les mascaretes

Temps de lectura: 2 minuts
L'exministre José Luis Ábalos
Foto: L'exministre José Luis Ábalos | Congrés dels Diputats

El PSOE ha arribat a un acord amb els seus socis parlamentaris habituals per poder aprovar aquest dimarts una primera llista de compareixents per a la comissió del Congrés que investiga els contractes d'emergència destinats a la compra de material sanitari en pandèmia.

Per què és important? En total, els grups han proposat trucar a més de 200 persones, sent el PSOE la formació que més noms ha posat sobre la taula, 84 en total, seguit del PP, amb 67.

Què en sabem? El PSOE, que no havia inclòs en la seva proposta de compareixences el nom d'Ábalos, accedeix a trucar al que fos ministre de Foment i que tenia com a assessor Koldo García Izaguirre.

  • Els socialistes han acceptat diversos dels noms que plantejaven els seus aliats, inclosa la presidenta del Congrés, Francina Armengol; la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l'exministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa.

En detall: La llista pactada inclou els noms dels principals implicats en el 'cas Koldo', dels responsables polítics que "van tenir alguna cosa a veure" amb l'"estafa piramidal" que es va produir amb la venda de material sanitari en plena pandèmia, així com de càrrecs intermedis que van intervenir a la contractació, de responsables d'organismes de control i de periodistes.

  • Els noms en què, de moment, no hi ha acord i han quedat fora d'aquesta primera llista se sotmetran a votació per separat a la reunió de la comissió.
  • Aquest és el cas, per exemple, del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, la presència del qual sol·liciten ERC, Bildu i BNG, de la parella d'Isabel Díaz Ayuso, Alberto González Amador, a qui volen interrogar Sumar i Junts, i de Begoña Gómez, dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sol·licitada per Vox.
Categoria: Política