Política
Vista general del Parlament Europeu
Foto: Vista general del Parlament Europeu | Wikimedia Commons
Unió Europea

Cas Koldo: L'Eurocambra mostra una gran preocupació pel presumpte frau del PSOE amb fons europeus

Temps de lectura: 2 minuts
Vista general del Parlament Europeu
Foto: Vista general del Parlament Europeu | Wikimedia Commons

El 'cas Koldo' ha arribat a l'Eurocambra. El ple del Parlament Europeu ha expressat aquest dijous una "gran preocupació" pel "presumpte ús indegut" de fons europeus en la compra de mascaretes i altre material sanitari durant la pandèmia de la covid-19. 

Per què és important? El Partit Popular Europeu ha introduït una esmena en relació a aquesta trama dins l'informe anual de gestió de la despesa per part de la Comissió Europea. Aquest informe ha quedat aprovat amb 367 vots a favor, 230 en contra i 10 abstencions, amb la referència del PPE al cas Koldo incorporada. 

Què en sabem? Aquest text dels populars exposa el possible cas de malversació de 14'6 milions d'euros procedents dels fons FEDER i de 3'1 milions més del Fons de Solidaritat. 

  • En total uns 18 milions d'euros en fons europeus al voltant d'una trama de possibles comissions il·legals que implica l'assessor del llavors ministre de Transports, José Luis Ábalos i que esquitxa diversos líders socialistes com Salvador Illa i Francina Armengol per irregularitats en els processos de contractació. 
  • En aquesta esmena, el PPE critica el paper dels governs europeus i la Fiscalia Europea pel mal funcionament i el retards en la detecció de sospites per malversació. 

A més, els populars demanen a la Comissió Europea que recorri a experts externs per portar a terme auditories rigoroses dels fons perquè Brussel·les no va saber trobar irregularitats derivades del 'cas Koldo' tot i haver auditat el procés. 

Finalment, exigeixen una verificació amb més profunditat que protegeixi els fons en casos en què, per emergència, els Estats no puguin seguir els canals habituals establerts a l'hora de decidir les adjudicacions.