Política
Salvador Illa és el primer secretari i candidat del PSC a la Generalitat.
Foto: Salvador Illa és el primer secretari i candidat del PSC a la Generalitat.
PSC

Illa haurà de comparèixer per les mascaretes 24 hores abans de començar la campanya electoral

Temps de lectura: 2 minuts
Salvador Illa és el primer secretari i candidat del PSC a la Generalitat.
Foto: Salvador Illa és el primer secretari i candidat del PSC a la Generalitat.

L'exministre de Sanitat i candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, haurà de comparèixer finalment en seu parlamentària 24 hores abans de l'inici de la campanya electoral catalana. El líder socialista serà el tercer a declarar al Senat, el dimecres 24, just després que ho facin el principal imputat en la trama, Koldo García, i el que fou cap de gabinet de Salvador Illa i dirigent del PSC, Víctor Francos.

Per què és important? La declaració de Salvador Illa just abans que arrenqui la campanya electoral de les eleccions al Parlament pot ser determinant de cara al resultat electoral que aconsegueixi el candidat socialista. Avui en dia l'exministre parteix amb un cert avantatge als sondejos que s'han anat publicant. Però la responsabilitat que se li imputi en aquesta declaració, on l'oposició el collarà, pot desgastar-lo políticament.

D'on venim? Tot i que Salvador Illa no està investigat en la causa que s'instrueix a l'Audiència Nacional entorn del que fou assessor d'un altre exministre, José Luis Ábalos, diversos testimonis assenyalen suposadament a Salvador Illa com a sabedor dels negocis que s'estaven fent amb la compra de mascaretes a la Xina durant els mesos més durs de la pandèmia. Ell ho nega tot. Tots els partits a l'oposició a Espanya, principalment el PP, ERC i Junts per motius electorals, han sol·licitat la seva compareixença.

Què esperar? Illa, que està obligat a comparèixer, s'espera que ho torni a negar tot. Que llanci pilotes fora per deixar fora al seu equip al ministeri i al seu partit, el PSOE, d'aquesta presumpta trama de corrupció política que actuava amb total impunitat sota el paraigua del Partit Socialista. A l'espera que aquest dijous el PP registri la seva llista de compareixents a la comissió que també s'ha creat al Congrés, ja se sap que ERC i Junts, a més de Vox, han reclamat que Salvador Illa s'hagi d'explicar també a la Cambra baixa. Possiblement en plena campanya.

Categoria: Política