Política
L'expresident Carles Puigdemont
Foto: L'expresident Carles Puigdemont | X / @JuntsXCat
Procés

La Fiscalia demana que els líders del procés paguin 3,1 milions pels fons malversats

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident Carles Puigdemont
Foto: L'expresident Carles Puigdemont | X / @JuntsXCat

La Fiscalia ha mantingut la seva petició de 3,1 milions d'euros a l'expresident català fugit Carles Puigdemont i 34 excàrrecs més de la Generalitat de Catalunya per la seva presumpta responsabilitat comptable pel suposat desviament de fons per al referèndum il·legal de l'1-O i l'acció exterior del Govern.

Què en sabem? "La transformació d'una proposició de llei en una norma que extingirà la responsabilitat comptable que aquí es dilucida és un fet futur i no exactament incert, però tampoc dotat d'una certesa plena, en desconèixer la data d'entrada en vigor de la llei i el seu exacte contingut i abast", afirma el fiscal Manuel Martín-Granizo.

  • En l'escrit de conclusions, el fiscal afirma que considera "acreditada la responsabilitat comptable del president Carles Puigdemont per la seva condició de responsable màxim de la Generalitat", i dels consellers condemnats pel Tribunal Suprem per malversació de fons en haver aprovat despeses en els seus departaments, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull.

A la pràctica: La Fiscalia considera pertinent mantenir la reclamació de 3,1 milions d'euros: 883.695 euros per les despeses de referèndum i 2.209.503 euros per les despeses d'acció exterior.

Què esperar? El fiscal Manuel Martín-Granizo s'ha pronunciat així en un escrit de conclusions després que la consellera del Departament Segon de la Secció d'Enjudiciament, Elena Hernáez, li donés un termini de 10 dies perquè presentés la seva postura.

  • Ara les defenses dels 35 demandats de Junts i ERC hauran de tenir el mateix temps per presentar els seus escrits exculpatoris.
  • Després, el TCu haurà de dictar sentència, moment en què la Llei d'Amnistia podria estar ja en vigor, i aquesta reclamació comptable hauria d'anul·lar-se.