Política
La Piscina Municipal de Montjuïc
Foto: La Piscina Municipal de Montjuïc | Flickr / Ilha Lee
Sequera

Alcaldes i entitats carreguen contra el Govern pel seu pla amb les piscines: "Demagògia"

Temps de lectura: 2 minuts
La Piscina Municipal de Montjuïc
Foto: La Piscina Municipal de Montjuïc | Flickr / Ilha Lee

La Generalitat ha donat als ajuntaments la potestat d'etiquetar les piscines públiques i privades amb la categoria de refugis climàtics i permetre així als propietaris obrir-les al públic. Una mesura que, a banda de ser poc concreta, no ha agradat a ningú i ha causat la irritació de tots els alcaldes amb el Govern. 

Per què és important? Els ajuntaments podran crear un cens de refugis climàtics on constin piscines de titularitat privada, que hauran de funcionar "en les mateixes condicions que funcionen les públiques". El Govern anuncia que el consistori també serà qui decideixi si hi ha vigilància, si s’ha de pagar entrada o quin aforament ha de tenir cada piscina. 

Què diuen? El nou decret llei per a la sequera ha molestat els alcaldes, que titllen la proposta d'"electoralista i populista". 

  • Tota la responsabilitat de gestionar i decidir quines piscines privades són refugi climàtic recauen en els Ajuntaments, que hauran d’incloure-les en el seu pla de sequera i informar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). 
  • Els consistoris d'alguns municipis lamenten que ERC faci "demagògia" i que Aragonès decreti mesures "per semblar més d'esquerres que ningú". Destaquen que el Govern sempre s'ha mostrat en contra d'omplir les piscines en sequera i que ara busca "quedar bé en campanya electoral", expressen alguns d'ells a 'Crónica Global'.
  • Els Ajuntaments denuncien que "prou feines tenen ja" per gestionar la reducció del consum d'aigua, de complir totes les exigències de l'Agència Catalana de l'Aigua i de sancionar qui es passa del límit com per ara haver de gestionar això.

En detall: No només els alcaldes dels municipis de Catalunya expressen el seu desacord per la mesura. Ni tan sols està d’acord la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), les entitats amb les quals el Govern assegura que ha negociat aquesta solució.

  • El president de l'FMC ho considera "una autèntica bogeria" ha dit en declaracions a 'El País' i ha lamentat que la responsabilitat de gestionar aquesta qüestió recaigui en els ajuntaments. 
  • El Govern pretén que el cobrament de l'entrada, el preu, el control de l'aforament, la contractació del socorrista ho reguli cada Ajuntament: "No queda ben definit quin és l'interès general, ni com s'aplica el preu, o qui controla els aforaments. Està en el llimb".
  • En el cas dels hotels, també es tem que pugui produir-se una sobresaturació de les instal·lacions i els propietaris dels càmpings també veuen la mesura amb preocupació. 
Categoria: Política