Política
Dolors Bassa i Chackir el Homrani
Foto: Dolors Bassa i Chackir el Homrani | ERC
Politica

Dos consellers d'ERC, en el punt de mira de la Sindicatura de Comptes per males praxis en la gestió de la DGAIA

Temps de lectura: 2 minuts
Dolors Bassa i Chackir el Homrani
Foto: Dolors Bassa i Chackir el Homrani | ERC

Un estudi econòmic i financer de la Sindicatura de Comptes de Catalunya ha detectat nombroses irregularitats en la contractació pública i l’adjudicació del servei d’acolliment de la infància i l’adolescència dels exercicis 2016-2020. Així ho ha avançat El Món aquest dimecres. 

Per què és important? Segons explica aquest diari, l'informe posa de relleu un desgavell comptable en aquest servei administrat per la Direcció General d’Atenció a l’Infància i Adolescència (DGAIA), que depèn de la conselleria de Drets Socials, liderada pels consellers d'ERC, Dolors Bassa i Chackir el Homrani, durant el període analitzat. La gestió del servei és conjunta amb el Consorci de Serveis Socials de Barcelona (CSSBcn). L’informe apunta les direccions administratives i polítiques de la DGAIA i el Consorci com a responsables del desastre en la gestió. 

Què en sabem? L’estudi de la sindicatura, al que ha tingut accés El Món, ha detectat nombroses pròrrogues sense signar, tot i continuar prestant-se el serveis. 

  • Algunes d'aquestes pròrrogues van comportar modificacions econòmiques significatives dels contractes originals i, per tant, requerien una nova licitació.
  • “Les entitats proveïdores de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública no prestaven els seus serveis en virtut de cap contracte, resolució o instrument jurídic vigent”, assegura l'auditoria segons cita textualment el diari El Món. 
  • La Sindicatura afirma que s’han de revisar d’ofici totes les licitacions que es van dur a terme amb la consellera Dolors Bassa, amb l’aplicació del 155 i amb el conseller Chackir el Homrani.

A més, l'informe també alerta d'una despesa desbocada, superior a la pressupostada i contractada.

  • La despesa reconeguda per la DGAIA va ser superior a la despesa contractada en 774.283€ l’exercici 2016; en 5'26 M€ el 2017 i en 11'80 el 2018. 
  • Aquesta sobrefacturació “no tenia cobertura legal per al reconeixement de la despesa”. 

Amb dades. El nombre d'expedients d’acolliment a infants i adolescents oberts per la DGAIA es compten per milers i suposen un import total de 944,46 milions d’euros, durant el període 2026-2020. 

Context. L'informe es va fer a petició del Parlament de Catalunya a través de la Resolució 1053/XII. 

  • L’auditoria va ser aprovada pel plenari de la Sindicatura el passat 26 de març. 
Categoria: Política
Etiquetes: ERC Generalitat