Política
Fernández, Illa, Aragonès i Albiach, al debat electoral de PIMEC
Foto: Fernández, Illa, Aragonès i Albiach, al debat electoral de PIMEC | X / @PIMEC
Eleccions catalanes

El PP, disposat a pactar amb el PSC a Catalunya contra l'independentisme: què farien els Comuns?

Temps de lectura: 2 minuts
Fernández, Illa, Aragonès i Albiach, al debat electoral de PIMEC
Foto: Fernández, Illa, Aragonès i Albiach, al debat electoral de PIMEC | X / @PIMEC

El Partit Popular està disposat a pactar amb els socialistes a Catalunya si això significa que l'independentisme passa a l'oposició. En una entrevista aquest dijous a RNE, el candidat popular, Alejandro Fernández, ha admès que estaria obert a un acord amb el candidat del PSC, Salvador Illa, sempre que suposi "deixar fora de l'equació" els independentistes i les seves "polítiques tòxiques". 

Per què és important? En aquest context, caldria tenir en compte quina seria la posició de Comuns-Sumar, sempre disposats a desplaçar els independentistes encara que això suposi pactar a l'ombra amb la dreta espanyola, tal com ja han demostrat en diferents ocasions a l'Ajuntament de Barcelona.  

Què ha dit Fernández? "Si el separatisme surt de l'equació, llavors és quan es poden donar les condicions per parlar", ha anunciat Fernández.  

  • El candidat popular ha advertit que el seu partit no es fiarà de les paraules d'Illa i, per això, li ha exigit fets: "Aquests fets són trencar amb el procés i trencar amb el separatisme", ha remarcat. 
  • Preguntat sobre la possibiitat de majoria independentista que pronostiquen les últimes enquestes, el popular ha assenyalat que “el PP té la clau del canvi a Catalunya”.
  • Segons Fernández, “ERC vol tornar a la casella del 2012 amb un referèndum que no porta enlloc, Junts i Puigdemont volen tornar a la DUI del 2017 i el PSC s'està oferint com a facilitador perquè Sánchez els necessita”.

Què farien els Comuns? Un pacte d’investidura PSC-Comuns-PP podria ser factible.

  • Només cal fixar-se en el que ha succeït a Barcelona després de les dues últimes eleccions municipals, on l'independentisme sempre n'ha quedat exclòs, com a conseqüència d'acords amb la dreta espanyola. 

D'on venim? 

  • Al 2023, Ada Colau (Comuns) i Daniel Sirera (PP), van fer alcalde Jaume Collboni (PSC), per desbancar Xavier Trias (Trias x BCN), que va guanyar les eleccions. 
  • Al 2019, es va acusar Colau de pactar amb el líder de la candidatura de BCN Canvi, Manel Valls, per aconseguir l'alcaldia de Barcelona i arrabassar-li a Ernest Maragall (ERC), que es va fer amb la victòria. Ella sempre ho ha negat.  

Entrevista a Alejandro Fernández