Política
Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat
Foto: Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat | PSC
Cas Koldo

Koldo García i Salvador Illa, primers compareixents aquest dilluns al Senat pel cas Koldo

Temps de lectura: 3 minuts
Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat
Foto: Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat | PSC

Les comissions d'investigació sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia arrenquen aquest dilluns amb la compareixença al Senat de Koldo García Izaguirre, i al Congrés amb l'exministre de Sanitat i actual candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa.

En detall: Després de diversos intents, el Senat va localitzar Koldo García dijous passat i l'ha citat per a aquest dilluns les 11:00.

  • Com tots els compareixents, l'exassessor d'Ábalos està obligat a presentar-se davant de la comissió, però no té obligació de respondre els grups parlamentaris, ja que està sent investigat per l'Audiència Nacional. D'aquesta manera, es preveu que Koldo s'aculli al dret de guardar silenci per tal de mantenir la seva estratègia de defensa i no comprometre'n les declaracions judicials.
  • A més, Salvador Illa ha de comparèixer també aquest dilluns a les 16:00 a la comissió d'investigació del Congrés. La compareixença d'Illa se celebra dos dies abans que comenci la campanya electoral. El líder català serà qüestionat per ERC i Junts, els dos socis d'investidura de Sánchez que estan en plena batalla per la presidència de la Generalitat.

Com funciona? Al Senat els grups comptaran amb 30 minuts cadascun per plantejar les seves preguntes si hi ha un únic compareixent o amb vint si hi ha programada més d'una compareixença a la mateixa sessió. Al Congrés, el temps de cada interrogatori s'ha fixat en tots els casos en 15 minuts.

  • La compareixença d'Illa al Congrés es trepitjarà amb la que protagonitzarà al Senat qui va ser el seu cap de Gabinet al ministeri, Víctor Francos, a qui el PP preguntarà sobre els seus contactes amb els qui dirigien el cas Koldo i si aquest va ser el motiu del seu relleu al ministeri i al Consell Superior d'Esports (CDS).
  • Les taules de les dues comissions es reuniran abans de començar les seves respectives compareixences per tancar noves citacions: el Senat ha aprovat una llista de 63 compareixents i en queden per tancar 55 mentre que al Congrés el llistat puja a 134 i queda pendent resoldre si són convocats els fiscals que actualment estan investigant aquest cas.

Context: Koldo García, mà dreta de l'exministre José Luis Ábalos quan ostentava la cartera de Transports, va ser detingut el passat febrer per un presumpte frau en la compra de mascaretes durant la pandèmia de la covid. 

  • Per la seva part, l'actual líder del PSC, Salvador Illa, en aquells moments ministre de Sanitat, va incloure l'empresa de Koldo en un megacontracte sanitari de 2.578 milions d'euros. Illa va liderar aquesta adjudicació pública perquè les comunitats autònomes compressin, durant la pandèmia de la covid-19, material sanitari de manera centralitzada. Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, de Koldo García Izaguirre, va ser una de les empreses que va escollir.