Política
Koldo García en el Senat
Foto: Koldo García en el Senat | Senat
Cas Koldo

Koldo García es nega a declarar en el Senat però afirma que té "la consciència tranquil·la"

Temps de lectura: 2 minuts
Koldo García en el Senat
Foto: Koldo García en el Senat | Senat

Koldo García Izaguirre, el que va ser assessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos, s'ha assegut aquest dilluns a les 11:00 a la comissió d'investigació del Senat sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia.

Per què és important? Koldo García està investigat per diversos presumptes delictes relacionats amb la compra de mascaretes en una trama on va aconseguir 53 milions d'euros durant la pandèmia.

Què ha dit? L'exassessor d'Àbalos s'ha acollit aquest dilluns al seu dret a no declarar a la comissió del Senat: "M'acullo simplement al meu dret. Estic en un procediment judicial, per sentit comú crec que he d'esperar que la justícia resolgui i faci la primera cosa que he de fer, que és atendre al jutge Moreno", ha assenyalat.

  • Com tots els compareixents, l'exassessor d'Ábalos estava obligat a presentar-se avui davant de la comissió, però no tenia l'obligació de respondre els grups parlamentaris, ja que està sent investigat per l'Audiència Nacional. No obstant això, Koldo ha trencat el silenci en algunes ocasions. 
  • Koldo García ha començat la seva compareixença avisant que "en cap moment" ha volgut esquivar la Cambra Alta: "Soc una persona localitzable", ha insistit. 
  • Preguntat per EH Bildu sobre si té la consciència tranquil·la, Koldo García ha contestat que "molt", i ha afegit que qui potser no la té "tan tranquil·la són vostès els primers", ha dit fent al·lusió a no haver condemnat el terrorisme d'ETA.
  • "Mediàticament estic mort", ha prosseguit l'investigat i ha insistit en el fet que respondrà a totes les preguntes un cop ell hagi parlat amb el jutge de l'Audiència Nacional.
  • Per acabar, Koldo García ha carregat contra el PP: "El que vostè està dient en tot moment són tot irregularitats, il·legalitats... Ho diu per dir, perquè la Justícia encara no ha dictaminat", ha retret a Luis Santamaría. A més ha volgut fer referència a la dita popular: "Creu el lladre que tots roben". 

D'on venim? Koldo García entrava a la Sala del Senat a les 10:58 d'aquest dilluns. És el primer dels compareixents de la comissió d'investigació que porta el seu nom. 

  • Cal recordar que la Fiscalia Anticorrupció sosté que Koldo García va incrementar el seu patrimoni de manera "notable" entre el 2020 i el 2022, durant la pandèmia, després de passar a ser titular de béns mobles i immobles el valor dels quals podria arribar a 1,5 milions d'euros.