Política
Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat
Foto: Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat | PSC
Cas Koldo

Illa compareix al Congrés pel cas Koldo i s'excusa: "Uns pocs van voler aprofitar-se de la situació"

Temps de lectura: 2 minuts
Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat
Foto: Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat | PSC

Després que aquest matí hagi comparegut al Senat Koldo García Izaguirre, aquesta tarda ha arribat el torn de l'exministre de Sanitat i actual candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa.

Per què és important? Salvador Illa, ministre de Sanitat durant la pandèmia, va incloure l'empresa de Koldo en un megacontracte sanitari de 2.578 milions d'euros. Illa va liderar aquesta adjudicació pública perquè les comunitats autònomes compressin, durant la covid-19, material sanitari de manera centralitzada. Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, de Koldo García Izaguirre, va ser una de les empreses que va escollir. 

Què ha dit? Salvador Illa ha justificat que durant la pandèmia "la prioritat era doblegar la corba i salvar vides, el màxim nombre de vides possibles" i "comprar material sanitari i garantir-lo a la gent que el necessitava". 

  • Així, l'exministre va activar la fabricació nacional de material i va buscar proveïdors privats: "Vam acudir a mercats asiàtics, fonamentalment la Xina. Vam rebre múltiples ofertes que oferien subministraments de material", ha explicat, escudant-se dient que "moltes d'aquestes propostes eren d'oportunistes, amb preus desorbitats, i es van considerar estafes. Era imprescindible destriar i hi va haver gent que va voler aprofitar-se de la situació".
  • Preguntat pel PP sobre com va ser possible que se li colessin tantes empreses fantasma, tants mediadors i delinqüents que ara investiga la justícia, Salvador Illa ha contestat que l'únic que van voler fer va ser "un esforç molt important per aconseguir producte i que arribés al més aviat possible". 
  • A més, Elías Bendodo, vicesecretari del PP, ha acusat Illa d'un benefici d'un 30% més que la Comunitat de Madrid i de pagar uns 8 milions de comissions per la compra de respiradors i l'exministre ha insistit que "no es va pagar cap comissió. L'objectiu era aconseguir respiradors al més aviat possible". 

En profunditat: En relació amb la trama corrupta que s'investiga, Salvador Illa ha reconegut que va "veure" Koldo García una sola vegada i "li va dir a qui s'havia de dirigir" i "no es va contractar res d'aquelles empreses".

  • Tot i que el vicesecretari del PP ha acusat l'investigat d'estar mentint, el candidat del PSC ha insistit reiterades vegades que "no va sortir ni un sol euro del Ministeri de Sanitat a Soluciones de Gestión", l'empresa de la trama.